Europese Commissie bindt strijd aan met valse bioproducten

Europese Commissie bindt strijd aan met valse bioproducten

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de certificering van bioproducten in de EU te verstrengen. Dat moet de strijd opvoeren tegen producten die ten onrechte het biolabel opgeplakt krijgen, nu de vraag fors toeneemt.

 

De Commissie wil de vele afwijkingen schrappen die het biolabel dreigen uit te hollen en de import van valse bioproducten verhinderen, maar wil de sector ook openstellen voor kleine producenten die nu vaak ontmoedigd worden door de zware papierlast. 

 

Doel is het vertrouwen in het biolabel op te krikken. Dat kan door opgevoerde controles en strengere regels, denkt de Commissie. Door gemengde exploitaties - met organische en conventionele productie - uit het label te halen, wil ze producenten bijvoorbeeld tot een keuze dwingen. 

 

Een ander voorstel is dat het biolabel enkel nog kan voor dieren waarvan het voeder zelf ook steeds honderd procent bio was. De huidige drempel ligt op 95 procent. Ook het niveau aan pesticideresidu wil de Commissie lager zien.

 

De voorstellen van de Commissie moeten nog langs de lidstaten en het Europese Parlement. Het is dus afwachten in welke mate de regels ook echt zullen verstrengen.

 

De Europese Unie is de eerste afnemer van bioproducten. Een markt die de Commissie schat op zo'n 20 miljard euro. De Commissie verantwoordt de verstrenging dan ook door te wijzen op het verlies van marktaandeel als 'valse bio' van buitenaf hier ook onder het biolabel verkocht kan worden.

Bron: HLN 24/03 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker