Is geeuwen echt teken van vermoeidheid of verveling?

Is geeuwen echt teken van vermoeidheid of verveling?

Geeuwen doen we omdat we moe of verveeld zijn. Het lijkt eenvoudig, maar toch klopt het niet. Recent onderzoek toont aan dat geeuwen uitsluitend dient om het brein te kunnen afkoelen. Er is wel een verband met slaperigheid, maar die link is slechts indirect.

 

Het voelt zo goed om je even helemaal uit te rekken en je mond te openen alsof je gaat brullen als een leeuw, enkel om een beetje lucht in te ademen. Dit lezen alleen al heeft je waarschijnlijk al een keer doen geeuwen en iemand zien geeuwen is helemaal onweerstaanbaar. Maar wat is de fysieke verklaring voor dit gedrag? Waarom heeft ons lichaam er soms behoefte aan om eens goed te geeuwen?

 

 

Temperatuurcontrole

Het fenomeen blijkt alles te maken te hebben met onze interne thermostaat. Om goed te kunnen werken moet het lichaam de juiste temperatuur hebben en dat geldt evenzeer voor het brein. Maar terwijl het lichaam kan afkoelen door te zweten en opwarmen door te bewegen, ligt dat voor de hersenen veel minder eenvoudig. Geeuwen is de oplossing die de evolutie daarvoor gevonden heeft.

 

Onderzoekers aan de Universiteit Wenen vonden eerder dit jaar het eerste bewijs voor die theorie. De wetenschappers bestudeerden het geeuwgedrag bij voetgangers in Oostenrijk en de Verenigde Staten en ontdekten dat bij bepaalde temperaturen veel vaker werd gegeeuwd dan anders.

 

Enkel als de buitenlucht koud genoeg was om het brein af te koelen, maar onvoldoende koud of warm om schadelijke gevolgen te hebben voor het lichaam, bleken mensen te geeuwen. 

 

Onderzoekers van de universiteit van Albany in New York vonden bij een ander experiment een gelijkaardig resultaat. Mensen die naar een video keken met geeuwende personages bleken dat gedrag enkel te imiteren als ze warme kompressen tegen hun hoofd moesten houden.

 

Als ze een koud kompres tegen het hoofd hielden werd er bijna nooit gegeeuwd. Ook die resultaten wijzen er dus op dat we geeuwen om onze hersenen af te koelen.

 

 

Niet omdat we moe zijn

Maar we geeuwen toch ook als we moe zijn? Dat klopt inderdaad, maar dat is enkel omdat ons brein opwarmt als we een slaaptekort hebben. Het is dus niet - zoals lang werd verondersteld - dat er door het geeuwen extra zuurstof naar de hersenen kunnen worden gevoerd.

 

Als we zouden geeuwen om ons brein van zuurstof te voorzien, zouden we immers ook veel moeten geeuwen tijdens sportprestaties, wat duidelijk niet het geval is. 

 

Zelfs het feit dat we het geeuwen van anderen imiteren, kan vanuit de temperatuurtheorie worden verklaard. In de natuur is immers geregeld dat dieren hun soortgenoten imiteren als daar een goede reden voor is.

 

Het geeuwgedrag van een ander wezen is een belangrijk signaal dat er iets moet worden ondernomen om het brein af te koelen en alerter te worden. Het kopieergedrag zit ingebakken in het instinct van mens en dier. Het negeren van het signaal zou immers negatieve gevolgen kunnen hebben.

Bron: express.be

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker