Mannen gezonder zonder onderbroek?

Mannen gezonder zonder onderbroek?

Het type ondergoed dat een man draagt, heeft een grote invloed op zijn gezondheid. Een strakke slip, een losse boxer of helemaal naakt? Het is niet enkel een modekeuze, zeggen verschillende Britse professoren.

 

Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties. "We raden mannen altijd aan om te kiezen voor een onderbroek gemaakt van absorberende stoffen zoals katoen", zegt dermatoloog Allan Friedmann.

 

Verder heeft het type onderbroek een invloed op pijn die een man ervaart. Lossere boxers verlichten de druk op testikels, maar strakkere onderbroeken zorgen voor minder beweging en dus ook dat de testikels minder moeten incasseren. Wat is het beste, eerder los of strak? Volgens professor Allan Pacey mag een onderbroek niet te los zitten. "Als testikels tegen elkaar worden geklopt, kan dat veel pijn doen." Te strak is ook niet goed. "Dan wordt alles platgedrukt en dat is niet gezond", zegt uroloog Zaki Almallah.

 

Vooral voor vruchtbaarheid speelt het type onderbroek een belangrijke rol. "Mannen die strakkere onderbroeken dragen hebben een lagere concentratie sperma vergeleken met mannen die lossere boxers dragen. Een lossere onderbroek is een goedkope manier om vruchtbaar te zijn en te blijven", stelt professor Christoper Eden. 

 

Misschien moeten mannen gewoon geen onderbroek dragen? "Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed. Maar mannen hebben anderzijds ook nood aan steun en rechtstreekse contact met een broek, zeker een jeans, kan pijnlijk zijn. De meesten kiezen daarom toch gewoon voor een onderbroek", aldus Eden.

 

Eden heeft tot slot nog een belangrijke tip. "Als je overdag je zaakje niet naakt wil, laat je best 's nachts je onderbroek en broek uit. Naakt slapen zorgt ervoor dat de schaamstreek kan ademen en koel blijft, wat positief is voor de vruchtbaarheid."

Bron: HLN 21/01 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker