Dit zijn de 13 ingrediënten in frietjes van McDonald's



Dit zijn de 13 ingrediënten in frietjes van McDonald's

Ze hebben overal ter wereld dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de frietjes van McDonald's. Hoe flikken ze dat? Geruststelling: ze worden wel degelijk van aardappelen gemaakt. Maar dat is slechts één van de dertien ingrediënten.

 

Grant Imahara, gastheer van 'Mythbusters', bezocht de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen. 

 

Dit speel je, naast aardappel, zoal naar binnen als je friet eet bij McDonald's:

  • Dimethylpolysiloxane: een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber. Het is een organisch polymeer en Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is. 
  • Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.
Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze gesausd met een mix van:
  • Koolzaadolie
  • Sojaolie
  • Natuurlijke rundsaromaten
  • Gehydrolyseerde tarwe
  • Gehydrolyseerde melk
  • Citroenzuur
  • Dimethylpolysiloxane (E900): ook een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Kan je ook tegen hoofdluizen gebruiken.
  • Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren. 
  • Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.
  • Zout

Vragen van consumenten of de frieten geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonald's ontkennend beantwoord. Bij de productie van de frieten worden dierlijke ingrediënten gebruikt.

De frieten van McDonald's worden, zoals het hoort, twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden twee keer toegediend bij een bakbeurt.

 

Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken. De keuze is aan u!

Bron: HLN 22/01 via License2Publish - 09-02-2015

Comments

Meld je hier aan om te reageren 



Lees ook

Waarom je nooit mag sporten met een katerWaarom je nooit mag sporten met een kater
Te warm om te slapen? Zo lukt het wélTe warm om te slapen? Zo lukt het wél