Killer food: 480 bananen en je bent eraan

Killer food: 480 bananen en je bent eraan

De dosis maakt het gif, zo bevestigt nu ook onderzoek. Zelfs een gezonde banaan of een kop koffie kan je dood betekenen als je er te veel van neemt. Als het leven je lief is: overschrijd de aanbevolen hoeveelheid van deze vijf producten niet.

 

480 bananen

Het praktische aspect van 480 bananen in je maag proppen even buiten beschouwing gelaten: bananen bevatten kalium, een mineraal dat onze bloedsomloop regelt en een belangrijke rol speelt bij de werking van ons zenuwstelsel en onze spieren. 

 

480 bananen zijn goed voor 600 gram kalium, een uiterst dodelijke hoeveelheid. Dat weten we omdat kaliumchloride het element is dat er bij een dodelijke injectie voor zorgt dan ons hart ophoudt met kloppen. Overdaad schaadt dus, zonder twijfel. 

 

179 kopjes koffie

Hoge dosissen cafeïne leiden tot cafeïnevergiftiging, dat alle slechte aspecten aan koffiedrinken uitvergroot: rusteloosheid, niet kunnen slapen, een maag die overhoopt ligt en een veel te snelle hartslag. Neem die symptomen nog eens drie keer in het kwadraat, en de cafeïne overstimuleert het zenuwstelsel zo fel dat je een beroerte krijgt. 

 

11 gram cafeïne is de gemiddelde dodelijke dosis voor een volwassene. Cafeïnevergifitging komt zelden voor, zeker niet door alleen koffie te drinken. Maar cafeïnepillen en energiedrankjes maken het gevaar groter. 

 

47 koffielepels zout

Zoals ons in alle survivalhandboeken wordt ingeprent: drink nooit zeewater. Ons lichaam kan de hoge dosissen zout niet verwerken. Te veel zout onttrekt het water aan onze cellen, waardoor ze krimpen. Symptomen zoals afwezigheid zijn, niet helder kunnen nadenken en zich loom voelen wijzen op een te veel aan zout. Veel te veel zout - het equivalent van 47 koffielepels - leidt tot een hartaanval of coma. 

 

8 liter water

Veel water drinken is gezond, en 1,5 à 2 liter water per dag is een goede richtlijn. Maar te veel water in ons lichaam heeft het tegenovergestelde effect van te veel zout. Een watervergiftiging zorgt ervoor dat onze cellen teveel water opnemen, en opzwellen als ballonnetjes. Hersencellen die dicht op elkaar zitten en groter worden kunnen leiden tot fatale hersenschade. Te veel water in andere cellen leidt dan weer tot een hartaanval of coma. Wie het gevoel heeft te veel water te hebben gedronken, doet er goed aan iets zouts te eten. 

 

24 tubes tandpasta

"Waarschuwing: buiten het bereik van kinderen bewaren." Het staat niet zomaar op onze tandpastatubes. Fluoride beschermt in kleine hoeveelheden tegen gaatjes, maar in hoge dossissen is het giftig. 

 

Gelukkig hoef je niet te panikeren als je kleinste aan de knalroze tube van zijn aardbeientandpasta likt: pas wanneer je 24 tubes tandpasta binnenwerkt krijg je een fluoridevergitiging. Wie zich daaraan schuldig maakt, heeft waarschijnlijk ook last van meerdere fysieke en/of psychologische problemen.

Bron: HLN 11/02 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker