Waarom (strenge) diëten gedoemd zijn om te mislukken

Waarom (strenge) diëten gedoemd zijn om te mislukken

Onderzoek toont aan dat strenge diëten altijd gedoemd zijn om te mislukken, omdat bepaalde neuronen in jouw brein die dappere afvalpogingen tegenwerken.

 

De boosdoeners die roet in onze dieetplannen gooien zijn de zogenaamde AGRP-neuronen, cellen die erg gevoelig zijn voor honger. Die cellen zorgen ervoor dat een lekkere hap onweerstaanbaar wordt als we honger hebben. De AGRP-neuronen schieten meteen in actie als onze maag gromt en er ergens voedsel voor het rapen ligt. En voedsel ligt in onze maatschappij nu eenmaal altijd en overal voor het rapen. "Het was sterker dan mezelf" is dus niet helemaal gelogen, als je toch naar chocolade grijpt terwijl je jezelf beloofd had om te leven op slaatjes en water.

 

Honger? Dan wil je eten

Eerder onderzoek ontdekte al dat we graag eten omdat bepaalde neuronen ons een goed gevoel geven als we eten terwijl we honger hebben. Daardoor smaakt onze maaltijd beter als we echt trek hebben, ook wel bekend onder de volkswijsheid "honger is de beste saus". De AGRP-neuronen doen net het omgekeerde. Ze zorgen ervoor dat we honger als negatief ervaren, waardoor we ten allen tijde dat gevoel proberen te ontwijken door te eten.

 

Motivatie om op zoek te gaan naar eten

Zoals zo vaak hebben we deze ooit nuttige reflex te danken aan onze voorouders. Het ervaren van honger als iets negatiefs motiveerde vroeger onze voorouders om toch op zoek te gaan naar eten in de gevaarlijke wildernis, zodat ze moeite zouden doen om te overleven. Nu hoeven we eten niet meer te zoeken in een gevaarlijke omgeving, en ligt voedsel overal maar voor het rapen. Helaas werken onze cellen nog steeds hetzelfde, en willen we door die AGRP-neuronen ten allen tijde vermijden dat we honger hebben. Wie zichzelf op een uithongerdieet zet, is er dus aan voor de moeite. Vroeg of laat zal dat onderliggende instinct je snel naar voedsel doen grijpen, eender wat er op dat moment ook voor handen is. 

 

Niet streng diëten, wel gezond eten

Wetenschappers kunnen er in de toekomst mogelijk in slagen om die AGRP-neuronen uit te schakelen, die toch niet langer nuttig zijn. Maar in afwachting daarvan is er een simpelere manier om je gezonde eetgewoonten vol te houden: mijd strenge (crash)diëten, die je naast een scheurende honger ook vaak een jojo-effect bezorgen. Kies in plaats daarvan voor een gezond eetpatroon met veel groenten en fruit waarbij je geen honger hoeft te lijden, en gun jezelf af en toe een extraatje.

Bron: HLN 06/05 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker