Waarom je nieuwe kleren altijd eerst moet wassen

Waarom je nieuwe kleren altijd eerst moet wassen

Vol enthousiasme willen we onze nieuwe aanwinsten na een uitgebreide shopsessie vaak meteen aantrekken. Geen goed idee blijkt nu: nieuwe kledij zit vol schadelijke chemische stoffen en vuiligheid, die je er beter uit wast voor je ze aantrekt.

 

Op kledingjacht gaan voor een jurkje dat je diezelfde avond nog wil aandoen is dus uit den boze, tenzij je het nog snel kan wassen en drogen voor je de deur uit gaat. De chemische stoffen die fabrikanten in kleren stoppen zodat ze niet kreuken in de winkel, kunnen volgens huidexperts voor jeuk en huiduitslag zorgen.

 

Boven de veiligheidslimiet

Het gebruik van chemische stoffen in kledij moet niet verplicht aangegeven worden op het etiket. Maar testen in Nieuw-Zeeland ontdekten dat kledij gemaakt in China tot 900 keer meer van die stoffen bevat dan de veiligheidslimiet voorschrijft. De grote boosdoener is formaldehyde, een kleurloos gas dat wordt toegevoegd om het schimmelen en verkreuken van kledij te voorkomen. De stof kan naast huidirritatie volgens wetenschappers op termijn tot kanker leiden. Ook bepaalde kleurstoffen kunnen voor huidirritatie zorgen als je kledij voor het eerst draagt.

 

Eerst wassen voor gebruik

De oplossing is simpel: was je nieuwe kleren eerst een keer voor je ze gebruikt. Ben je erg gevoelig aan die kleurstoffen en merk je snel allergische reacties, dan kan twee keer wassen en goed naspoelen zelfs een aanrader zijn.

 

Nog niet overtuigd en koppig genoeg om toch meteen je nieuwe jurkje aan te trekken? Dan kan dit argument je waarschijnlijk over de streep trekken. Kleren uit de winkel kunnen ook ongedierte zoals schurft of luizen bevatten, overgedragen door vorige passers in de winkel. Dit soort ongedierte heeft wel een menselijk slachtoffer nodig om te overleven, maar via kledij worden ze snel en makkelijk overgedragen. Eens je daarover begint na te denken, wordt het misschien al een iets minder verwaarloosbare opdracht om toch eerst even een machine met nieuwe kleren te laten draaien...

Bron: HLN 21/05 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker