Diabetes type-1 volledig te genezen?

Diabetes type-1 volledig te genezen?

Op termijn kan het mogelijk zijn om diabetes type-1 volledig te genezen. Nederlandse wetenschappers werken aan een herstelprogramma, waarmee deze auto-immuunziekte binnen afzienbare tijd kan worden teruggedrongen of zelfs helemaal gestopt.

 

De resultaten tot nu toe zijn hoopgevend, zegt Philip van Lookeren Campagne, directeur van Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), dat het onderzoek ondersteunt. 

 

Winterslaap

Diabetes type-1, ook wel bekend als jeugddiabetes, is een aangeboren ziekte die de aanmaak van insuline bij mensen verstoort. In Nederland lijden ongeveer 900.000 mensen aan diabetes. 10% daarvan heeft diabetes type-1. Tot voor kort ging men er vanuit dat de 'insulinecellen' bij mensen met diabetes type-1 volledig waren vernietigd door het afweersysteem van het menselijk lichaam. 

 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt dat deze patiënten nog altijd beschikken over intacte 'bètacellen', die in principe weer insuline zouden kunnen produceren. Zelfs bij patiënten die jarenlang diabetes hebben, zou dit mogelijk zijn. "De insuline producerende cellen zijn in een soort winterslaap gebracht", aldus prof. dr. B. Roep, diabetesonderzoeker en verbonden aan het LUMC. "De winterslaap, in wezen een ontstekingsreactie, willen wij binnen enkele jaren stoppen." 

 

Nieuwe insulinebronnen

De Nederlandse afdeling van JDRF financiert een onderzoek van arts-onderzoeker dr. Francoise Carlotti. Zij probeert andere cellen uit de alvleesklier om te vormen tot insuline producerende cellen. Mochten er onverhoopt te weinig insulinecellen over zijn na de 'winterslaap', dan hoopt Carlotti dit tekort tegen te gaan met haar nieuwe insulinebronnen.  "Dit zou kunnen betekenen dat diabetes type-1 over enige tijd kan worden genezen", besluit Philip van Lookeren.

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker