Is een skinny jeans echt gevaarlijk?

Is een skinny jeans echt gevaarlijk?

Een skinny jeans kan de bloeddoorstroming in je benen belemmeren, althans dat beweren Australische onderzoekers. Maar neurologe Evelien Vancaester, verbonden aan AZ Groeninge in Kortrijk, is het daar niet helemaal mee eens. 

 

Een 35-jarige vrouw uit Australië haalde dinsdag het wereldnieuws: ze verhuisde terwijl ze een skinny jeans droeg, zat uren in een gehurkte houding, kon nadien bijna niet meer lopen en liep zelfs een tijdelijke verlamming van haar benen op. Artsen down under hebben het in hun casestudie ‘Fashion Victim’, verschenen in het vakblad Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, over een link tussen het kledingstuk en de geknelde benen. Maar de skinny jeans als grote schuldige aanwijzen is volgens Evelien Vancaester vergezocht.

 

Te zware inspanning

"De dame merkte dat haar voeten sliepen en had moeite om deze op te heffen, een fenomeen dat in de medische wereld wordt omschreven als ‘dropfoot’. De onderbenen van de patiënte waren gezwollen, vermoedelijk door de langdurige inspanning en misschien ook van de warmte. Daardoor was er druk ontstaan op de nervus peroneus, een zenuw die langs de buitenzijde van ons kuitbeen via het bovenbeen naar het onderbeen loopt en nogal gevoelig is aan externe druk", zegt de neurologe. "Zo was er door de zwelling een rechtstreekse druk op de spieren ontstaan, waren er spierafbraakenzymen te zien in haar bloed en stond een zenuw die in de spieren loopt onder druk", voegt ze eraan toe.

 

"Bij deze dame is het probleem oorspronkelijk ontstaan door de zwelling van benen en voeten, maar de smalle broek zal er geen deugd aan gedaan hebben omdat er dan minder ruimte is. Beweren dat je van skinny jeans in de problemen komt is echter vergezocht en niet accuraat", klinkt het. Andere klassieke oorzaken voor zo'n druk op deze zenuw kan worden veroorzaakt door een gipsverband en lang met de benen gekruist zitten. Ook magere mensen die bedrust moeten houden worden er soms mee geconfronteerd. "Dit komt in de praktijk best veel voor en is een typisch omkeerbaar proces", zegt Vancaester.

 

Nauwe kledij 

In de studie focussen de artsen zich kort op de associatie tussen nauwe kledij en druk op de zogenaamd nervus cutaneus lateralis, wat een pijnlijke tinteling aan de zijkant van het bovenbeen kan uitlokken. Dit is een brandende pijn in de buitenzijde van de dijen door druk op een kleine, lokale gevoelszenuw die in de liezen loopt. Maar dat is niet alleen de schuld van skinny jeans. Dit fenomeen komt wel vaker voor bij onder meer obese mensen (druk door de buik), mensen die op korte tijd veel verzwaren (zwangere vrouwen), en mensen die spannende riemen dragen.

Bron: GVA 24/06 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker