Slechte slaper? Meer risico op hartaanval

Slechte slaper? Meer risico op hartaanval

Niet alleen een ongezonde levensstijl draagt bij tot een grotere kans op een hartaanval of beroerte, ook slaapproblemen lijken de kans er op te vergroten. Dat blijkt uit een studie van de World Health Organisation (WHO). 

 

Aan het grootschalig onderzoek van de WHO dat al sinds 1994 loopt, werkten ruim zeshonderd Russische mannen tussen 25 en 64 jaar mee die nog nooit een hartaanval, beroerte of diabetes hadden gehad. Professor en onderzoeksleider Valery Gafarov deed zijn onderzoek uit de doeken op de jaarlijkse bijeenkomst van EuroHeartCare die zich op cardiovasculaire verpleegkunde toespitst. "Sterftegevallen door cardiovasculaire aandoeningen zijn verantwoordelijk voor zowat vijftig procent van de globale sterftecijfers. Van dat aantal sterftegevallen is meer dan tachtig procent het gevolg van een hartaanval of beroerte. Het is daarom belangrijk dat we aan intensieve preventie doen om de risico's op cardiovasculaire aandoeningen te beperken."

 

Uit het onderzoek bleek dat na veertien jaar ruim zestig procent van de mannen die inmiddels een keer door een hartstilstand waren getroffen, ook leden aan een slaapstoornis. De mannen met een slaapprobleem hadden 2 tot 2,6 keer meer kans op een hartaanval en 1,5 tot 4 keer meer kans op een beroerte in de periode tussen vijf en veertien jaar van de follow-up. "Moeilijk slapen of slapeloosheid mag dus niet als een triviaal probleem bekeken worden. Het is een beïnvloedbare risicofactor net zoals roken, gebrek aan beweging en een slecht voedingspatroon dat kunnen zijn. Voor de meeste mensen volstaat 7 tot 8 uur slaap. Mensen die slecht slapen, gaan dus best eens bij hun dokter langs. Uit ons vorig onderzoek blijkt ook dat slaapproblemen vaak met depressie en angst gepaard gaan dus eens bij de psycholoog langsgaan, kan ook helpen", besluit Gafarov.

Bron: GVA 16/06 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker