Weg met het taboe 'stinkende' adem

Weg met het taboe 'stinkende' adem

De Nederlandse hoogleraar tandheelkunde Edwin Winkel heeft een doel: het doorbreken van het taboe op een slechte adem. Behandelen is vaak kinderspel zegt Winkel in een interview met de Nederlandse krant Trouw.

"Het is verschrikkelijk wat ik in de spreekkamer zie. Mensen zijn hun baan kwijt, ze zijn gescheiden en hebben geen vrienden meer. Voor 60 procent van de mensen is het een taboe om over halitose (slechte adem) te praten. Mensen zouden elkaar makkelijk moeten durven aanspreken en kunnen vertellen dat er een spreekuur voor is", stelt Winkel.

 

De Nederlandse hoogleraar: "Ongeveer 90 procent van de mensen die zich melden op ons slechte-adem-spreekuur heeft een oorzaak in de mond. Dat kan met het tandvlees te maken hebben of met een aanslag op de tong. Dat kunnen we makkelijk behandelen met het gezond maken en reinigen van de mond."

 

En die andere 10 procent? Winkel: "Je kunt bijvoorbeeld een probleem hebben in de neus of in de longen. We zijn nu bezig met onderzoek naar een groep patiënten met 'blood born' halitose, dat waarschijnlijk te maken heeft met een enzym dat bij sommige mensen ontbreekt. We hebben er grote verwachtingen van, maar er is weinig geld beschikbaar voor verder onderzoek."

Bron: HLN 12/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker