Zo red je je eigen leven: EHBO-tips die iedereen moet kennen

Zo red je je eigen leven: EHBO-tips die iedereen moet kennen

Voel je plots een drukkende pijn op je borstkas, of heb je per ongeluk diep in je vinger gesneden bij het verwerken van een hoop groenten? Uiteraard verwittig je meteen iemand in de buurt, of een ambulance, maar met deze tips hou je jezelf alvast even in leven.

 

In een noodsituatie loop je het meeste gevaar om te overlijden wanneer je alleen bent, en nog meer wanneer je zelf geen actie onderneemt. De eerste tien minuten nadat je iets voorhebt zijn dan ook het meest cruciaal.

 

Natuurlijk kan je niet in alle situaties zelf actie ondernemen, maar dit zijn de dingen die je wel kan doen wanneer je in nood verkeert.

Stikken
Wanneer er iets vastzit in je keel is je natuurlijke reflex om het te proberen op te hoesten. In de meeste gevallen werkt dit wel, vooral als je ook je hoofd voorover buigt wanneer je dit doet. Blijft het stukje toch vastzitten in je keel, dan loont het de moeite om te proberen een soort van Heimlich-greep bij jezelf toe te passen. Dat doe je op één van de volgende manieren.

 

1. Door met een vuist op je buik te slaan. Maak een vuist met één hand, en zet deze vlak boven je navel. Leg je andere hand daar plat bovenop en duw zo hard je kan in korte, snelle bewegingen. Herhaal een 5-tal keer.
2. Je kan ook altijd proberen de Heimlich-greep toe te passen met behulp van een stoel. Leun over een stevige stoel of tafel en duw je bovenbuik hier in korte snelle bewegingen tegen.


Ga altijd nog naar de dokter, om je ervan te vergewissen dat je na zo'n manoeuvre geen interne bloedingen hebt opgelopen.

Bloeden
Afhankelijk van de grootte van je wonde is het mogelijk om volledig leeg te bloeden in minder dan een minuut. Daarom is het belangrijk dat je bij een grote wonde steeds probeert te stelpen met behulp van een propere handdoek (of een ander stuk stof in je buurt). Daarna houd je de plek van je wonde boven je hart, omdat het dan dankzij de zwaartekracht minder makkelijk is om veel bloed naar de plaats van je wonde te pompen.


Probeer bovendien nooit zelf een tourniquet te knopen, maar laat dit steeds over aan professionals, anders loop je de kans om onherstelbare schade aan te richten aan je ledematen.

Afgesneden vinger
Probeer eerst het bloeden te stelpen door met een schone doek op de wonde te drukken, en je hand boven je hoofd te houden. Ga daarna op zoek naar de afgesneden vinger, spoel af met schoon water om bacteriën te verwijderen en wikkel in een stukje keukenrol. Leg vervolgens in een zakje met ijs en rep je naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het is belangrijk dat je de vinger eerst in keukenrol wikkelt, zodat het ijs geen blijvende schade berokkent aan de huid en cellen van de afgesneden ledemaat.

Hartproblemen
Voel je een scherpe drukkende pijn op je borst, dan doe je er best aan meteen een ambulance te bellen. Kauw vervolgens op een aspirine (dat werkt sneller dan er eentje in z'n geheel in te slikken) en ga liggen met je hoofd en schouders lichtjes opgetild.
Aspirine maakt dat je bloed niet zo snel gaat klonteren, en zorgt er bijgevolg dus ook voor dat klonters die er al zijn niet snel groter worden. Zo kan je een hartaanval voorkomen.


Probeer terwijl je op de ambulance wacht ook diep in te ademen. Dat zorgt ervoor dat je longen voldoende zuurstof krijgen en je bloed normaal blijft stromen.

Insectenbeet in de mond
Komt er een insect in je mond terecht, na bijvoorbeeld het drinken van frisdrank, dan begint je tong of kaakweefsel ongetwijfeld te zwellen. Wanneer je allergisch blijkt aan bv. bijen treedt die zwelling nog sneller op dan normaal. Probeer de zwelling tegen te gaan door op ijsklontjes te zuigen, terwijl je wacht op hulp.

Bron: HLN 14/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker