Wat is nu het gezondste? Niet ontbijten of snel een donut naar binnen werken?

Wat is nu het gezondste? Niet ontbijten of snel een donut naar binnen werken?

Dat een gezond ontbijt essentieel is voor een goed begin van de dag, weten we ondertussen wel. Maar we weten ook dat we lang niet iedere morgen de tijd hebben om zo'n ontbijt in elkaar te flansen...

 

En dan worden we al snel verleid door die donuts en chocoladebroodjes tijdens de vergadering of in de etalages in het station. Maar wat is nu het gezondste? Helemaal niet ontbijten of toch zo'n calorierijke snelle hap naar binnen spelen?

 

Het ontbijt overslaan en zo de calorieën en suikers van die donut vermijden, moet toch de beste optie zijn, niet? Niet zo snel.

 

Brandstof nodig

"Als we het ontbijt overslaan, bewijzen we ons lichaam alles behalve een dienst," verklaart Maya Bach, voedingsdeskundige. "Je lichaam is al de hele nacht aan het vasten, waardoor het 's ochtends 'brandstof' nodig heeft zodat je metabolisme weer op gang kan komen. Zonder die brandstof kunnen onze lichamen niet naar behoren functioneren."

 

Ook experte Lindsay Joe is het daarmee eens. "Alles is beter dan helemaal niets eten," zegt ze. "Onze lichamen kan je het best vergelijken met auto's. Als er geen benzine is, zijn zelfs de eenvoudigste taken een uitputtende opgave voor ons lichaam."

 

Donut of helemaal niets?
Maar dat is nog niet alles. Zo wezen verschillende studies al uit dat consequent ontbijten een verminderd risico op obesitas inhoudt. Bovendien ontdekte The National Weight Control Registry dat maar liefst 78 procent van de mensen die wat kilo's verloren en hun nieuwe gewicht makkelijk konden behouden, iedere ochtend ontbeten.

 

"Hoewel een donut uiteraard niet de beste soort brandstof is, helpt het wel om je metabolisme op gang te doen komen en zullen je lichaam en hersenen er beter door functioneren," verklaart Bach. "Als je helemaal niets eet, is de kans groot dat je je zwak en sloom voelt en de hele ochtend zonder energie zit."

Bron: HLN 21/07 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker