Wie regelmatig pikant eet, leeft langer

Wie regelmatig pikant eet, leeft langer

Goed nieuws voor wie zijn maaltijd al eens graag met een tikje sambal oelek of een snuif chilipeper verrijkt, want pikant eten zou niet alleen een invloed hebben op onze smaakpapillen, we zouden er ook langer van gaan leven.

 

Uit een grootschalig Chinees gezondheidsonderzoek blijkt dat pikant eten gecorreleerd is aan een langer leven. Voor het onderzoek werd het voedingspatroon van zo'n 485.000 Aziaten zeven jaar lang nauwlettend in het oog gehouden. In die periode kwamen 20.224 van de testpersonen te overlijden.

 

Na alle andere relevante factoren - zoals de medische voorgeschiedenis, de leeftijd, de opleiding, de rookgewoontes en het voorkomen van ziektes als diabetes bij de testpersonen - in rekening te hebben genomen, ontdekten de onderzoekers dat ook het al dan niet frequent consumeren van pikant voedsel een invloed had op de algemene levensverwachting.

 

Mensen die één of tweemaal per week pikante ingrediënten in hun maaltijd verwerkten (voornamelijk chilipepers) zouden 10 procent minder risico lopen om te overlijden. Zij die vijf tot zes maal per week genieten van pikant eten, zouden dat risico met maar liefst 14 procent kunnen doen dalen.

 

Verder onderzoek

Ook hart- en vaatziekten, ziekten van de luchtwegen en verschillende vormen van kanker zouden minder vaak voorkomen bij liefhebbers van pikant eten. De onderzoekers formuleerden geen expiciete verklaring voor het curieuze verband tussen beiden, maar merkten wel op dat uit andere studies al gebleken is dat 'capsaïcine' - het hoofdbestanddeel van chilipepers - een antioxiderende en ontstekingsremmende werking heeft. 

 

"Om onze resultaten van een meer wetenschappelijk basis te voorzien, moet nog verder onderzoek gebeuren", zegt Dr. Lu Qi, co-auteur van de studie en onderzoeker aan Harvard T.H. Chan School of Public Health. Die verdere bewijsvoering zal er moeten komen op basis van grootschalige klinische experimenten bij een diverse populatie. "We kijken er naar uit ook resultaten van andere bevolkingsgroepen onder ogen te krijgen."

Bron: HLN 05/08 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker