Stress op werkvloer berokkent evenveel schade als passief roken

Stress op werkvloer berokkent evenveel schade als passief roken

Hoe goed of slecht je je voelt op de werkvloer, zou een significante invloed hebben op je algemene gezondheid. De stress die bepaalde onderdelen van een job met zich meebrengen, zou ongeveer hetzelfde effect hebben op het lichaam als de gevolgen van passief roken. De onderzoekers roepen dan ook op om meer aandacht te besteden aan de werkdruk, daar varen op termijn varen zowel de werknemers als de werkgevers wel bij. 
 
Wetenschappers van de Harvard Business School en Stanford University pluisden voor hun onderzoek liefst 228 eerdere studies uit op zoek naar gegevens die hen tot die conclusie brachten. Ze namen daarvoor enkel studies onder de loep die meer dan duizend deelnemers bevroegen en vaak over langere periodes liepen. De onderzoekers concluderen uit die analyse dat mensen rapporteren dat veeleisende en stressvolle banen de kans op ziektes met 35 procent verhogen. Wie veel overuren werkt, heeft bijna 20 procent meer kans op een vroege dood. Mensen die vrezen hun baan te verliezen hebben 50 procent meer kans op gezondheidsproblemen. Stressvolle jobs leveren tot 35 procent meer kans op op een psychische aandoening en lange werkuren 20 procent meer kans op overlijden. 

 

Joel Goh, de auteur van het onderzoek, beweert dan ook dat stress op de werkvloer evenveel gezondheidsrisico's inhoudt als passief roken. De antwoorden die mensen geven op vragen die peilen naar de gevolgen van jobstress op hun gezondheid, leveren om en bij dezelfde rapporteringscijfers op als wanneer mensen naar de gevolgen van passief roken op hun gezondheid gevraagd worden. 'Als je erbij stilstaat hoeveel tijd men normaal op werk doorbrengt, is dit eigenlijk geen verrassing', vertelt Goh.

 

De onderzoeker hoopt dan ook dat er meer rekening zal worden gehouden met de werkdruk binnen de perken houden bij bedrijven. Op termijn wordt namelijk niemand beter van te veel werkdruk en jobstress. 'Eerst de werkdruk opvoeren zal leiden tot meer productiveit, maar zal er finaal voor zorgen dat werknemers vaker afwezig zijn door ziekte en dergelijke en dus minder zullen gaan werken dan voordien', besluit Goh.

Bron: GVA 07/09 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker