Ontdooid eten mag je wél opnieuw invriezen (onder één voorwaarde)

Ontdooid eten mag je wél opnieuw invriezen (onder één voorwaarde)

Het is een regel die in zowat elk huishouden gehandhaafd wordt: zodra iets ontdooid is, mag je het niet opnieuw invriezen en moet je het zo snel mogelijk opeten. "Onzin", verklaart Amerikaanse voedingsexperte Tina Hanes. "Ontdooid eten mag je wél opnieuw invriezen, maar enkel als je het correct ontdooid hebt."


"Het is een van de vragen die we het vaakst krijgen", aldus Hanes. "Het is echt wel veilig om ontdooid voedsel opnieuw in te vriezen, maar er hangen een paar voorwaarden aan vast." Zo moet je voedsel op de correcte manier ontdooid worden. "Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn."

 

Hanes legt de nadruk op het ontdooien in de koelkast. "Je mag nooit iets ontdooien door het op je aanrecht te laten liggen, of nog erger: het onder warm water te stoppen. Bacteriën hebben het graag warm en vermenigvuldigen zich aan een razendsnel tempo op kamertemperatuur. Iets laten ontdooien op het aanrecht is nooit veilig", benadrukt ze.

 

Ontdooien in de microgolf of met koud water is minder erg, maar dan mag je het nog steeds niet opnieuw invriezen. "Voedsel dat je zo ontdooid hebt, moet je onmiddellijk consumeren. En als je koud water gebruikt, laat het eten dan in zijn plastic verpakking en vervang het water elke 30 minuten tot het ontdooid is."

 

Opnieuw invriezen mag ook enkel als het eten nog niet bedorven is. "Als het vreemd ruikt of de textuur kleverig of slijmerig is, gooi het dan weg. Laat ontdooid voedsel ook niet te lang in je koelkast zitten voor je het eet: kip, vis, garnalen en schaaldieren consumeer je best maximum een dag nadat ze ontdooid werden in de koelkast (wat op zich een dag duurt)."

 

Hanes benadrukt ook dat je nagenoeg alles veilig in de vriezer kan stoppen. "Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."

Bron: HLN 03/10 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker