Een lange wandeling of snel wat trappen: wat is beter?

Een lange wandeling of snel wat trappen: wat is beter?

Wat beweging inplannen in je drukke schema is niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig hoeft dat niet altijd lang te duren. Even de benen strekken tijdens je pauze op het werk is al heel wat. Maar wat heeft dan het grootste effect: een paar keer de trappen op en af of even een wandeling maken?

 

Natuurlijk is eender welke vorm van beweging beter dan op je stoel blijven zitten, maar als we dan toch een keuze moeten maken, zijn de trappen de beste optie. "De inspanning die nodig is om trappen te beklimmen is groter dan wandelen op min of meer rechte grond", aldus Martin Gibala, professor kinesiologie aan de universiteit van Hamilton.

 

De truc is dan wel dat je de trap traag oploopt. Volgens recent onderzoek vergt dat dubbel zoveel energie dan wandelen aan een normaal tempo. Met andere woorden: je verbrandt dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is beter dan wandelen op een platte ondergrond.

 

Daarnaast is de trap ook een betere optie voor je cardiovasculaire fitheid, omdat de intensiteit groter is. Daarnaast versterk je ook de spieren in je benen en rug, en werk je aan je balans. Trappen zijn dus de boodschap, maar wees wel voorzichtig.

Bron: HLN 03/10 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker