"Multitasken verhoogt risico op een burn-out"

"Multitasken verhoogt risico op een burn-out"

We zijn er soms zo trots op dat we verschillende dingen tegelijk kunnen. Maar ons brein is daar eigenlijk niet op voorzien. Verschillende taken op hetzelfde moment uitvoeren maakt ons net minder productief en op termijn verhoogt het zelfs het risico op een burn-out.

 

Dat vertelde neuropsychiater Theo Compernolle aan het magazine Psyche & Brein en eerder ook in deze healthlab.tv aflevering: Ontketen je brein - Kunnen we nu wel of niet multitasken.

 

"Ons denkend brein heeft niet de capaciteit om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Als we meer dan één inputkanaal tegelijk willen gebruiken, dan springen we voortdurend heen en weer tussen die twee taken", vertelt neuropsychiater Theo Compernolle. Ons brein heeft zich zelfs na jaren oefenen nog niet aangepast aan multitasken.

 

Biepjes en meldingen 

Binnenlopende mails op het werk doe je bij voorkeur onmiddellijk open, en een WhatsApp of Facebookmelding op je smartphone lees je graag binnen de paar minuten nadat je ze gekregen hebt. Herkenbaar? Efficiënt is het allerminst. "Als je bij elk biepje meteen naar je professionele mailbox moet kijken op je smartphone, tablet of computer, dan ben je aan één stuk door aan het multitasken. Als je er niet in slaagt om al die afleidingen een uur lang uit te schakelen, dan zal je nooit efficiënt kunnen werken", waarschuwt Compernolle.

 

Vicieuze cirkel
Je verliest volgens de neuropsychiater veel tijd, energie, geheugen en denkkracht als je constant van taak wisselt, waardoor je er 3 à 4 keer langer over doet en een minder kwalitatief product aflevert. Los nog van je stressniveau dat de hoogte in schiet bij deze manier van werken. Compernolle ziet zelfs een verband tussen multitasken en burn-out. "Veel mensen plegen roofbouw op hun lichaam en hun hersenen. Ik ben ervan overtuigd dat we meer burn-outs zien bij jongere mensen omdat er nooit rust is. Er is nochtans een oplossing voor dat probleem: stop met multitasken. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je gaat multitasken, hoe langer elke taak op zich kost en hoe minder tijd je vervolgens overhoudt", besluit hij.

Bron: HLN 19/10 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker