Stress maakt lelijk

Stress maakt lelijk

Mensen die onder stress lijden, zijn fysiek minder aantrekkelijk voor mogelijke partners. Er kan een duidelijke link worden gelegd tussen het stress-hormoon cortisol en de fysieke aantrekkingskracht. Dat blijk uit een reeks studies van wetenschappers aan de universiteit van Dundee.

 

"Mannen en vrouwen die ontspannen zijn, worden door mogelijke partners veel aantrekkelijker gevonden dan seksegenoten die meer last hebben van stress", zegt onderzoeker Fhionna Moore, gedragsdeskundige aan de universiteit van Dundee. Volgens haar is het stress-hormoon cortisol voor het fenomeen verantwoordelijk.

 

Gezond is aantrekkelijk

Cortisol-waarden in het menselijk lichaam verhogen tijdens stresserende momenten. Op korte termijn zorgt het hormoon voor een energieboost. Het helpt meer glucose in het bloed te brengen en de ontwikkeling van spieren en beenderen te vertragen.

Hoge dosissen cortisol in het lichaam zijn op lange termijn echter schadelijk voor de gezondheid. Het gevolg daarvan is volgens Fhionna Moore dat gestresseerde mensen er ook lelijker uitzien.

 

Foto's van respondenten met een hoge cortisol-waarde werden volgens de onderzoekster steevast als minder aantrekkelijk beoordeeld dan de portretten van mensen met een beperkt gehalte van het hormoon in het bloed.

 

De professor wijst erop dat aantrekkelijkheid vaak samenhangt met een goede gezondheid. "Symmetrie in het gezicht is een teken van een sterk immuunsysteem", zegt Fhionna Moore. "Een gezonde huidskleur wijst dan weer op een gezond dieet en een goede cardiovasculaire gezondheid."

 

Leer om te gaan met stress in deze healthlab.tv aflevering

Bron: express.be

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker