'Sporten kan zelfde euforisch gevoel opwekken als cannabis'

'Sporten kan zelfde euforisch gevoel opwekken als cannabis'

Het euforisch gevoel na een stevige joggingsessie, ook bekend als de runner's high, zou vergelijkbaar zijn met een echte high na het roken van cannabis. Althans dat blijkt uit een onderzoek bij muizen door Duitse wetenschappers van de universiteit van Heidelberg.
 
Al sinds de jaren 80 wordt gedacht dat endorfines verantwoordelijk zijn voor het gelukzalig gevoel dat je kunt ervaren na een stevige sportsessie. Die zouden verantwoordelijk zijn voor het wegnemen van pijn en je een euforisch gevoel bezorgen. Volgens de Duitse wetenschappers zou het echter kunnen dat die ervaring niet toe te schrijven is aan het vrijkomen van endorfines, maar aan endocannabinoïden. Die stof maakt het lichaam ook zelf aan, maar is ook terug te vinden in cannabis.

 

De onderzoekers kwamen tot die vaststelling nadat ze muizen in een rad lieten hollen. En wat bleek, de muizen hadden een veel hoger endocannabinoïdengehalte in de hersenen dan diegene die niet hadden gelopen, werden minder angstig en konden pijn veel beter verdragen. Toen de wetenschappers hun endocannabinoïden blokkeerden en hen opnieuw in het rad liepen hollen, bleven de muizen even angstig en vertoonden ze meer pijn. 

 

Hoewel het experiment enkel werd uitgevoerd op muizen, geloven de wetenschappers toch dat ze een doorbraak hebben gevonden. "Het is de eerste keer dat we hebben kunnen aantonen dat de endocannabinoïdenreceptoren tot de cruciale aspecten van de runner's high behoren", klinkt het in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Bron: GVA 12/10 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker