Welke groenten en fruit bewaar je best in de koelkast?

Welke groenten en fruit bewaar je best in de koelkast?

Moeten appels, tomaten en eieren nu wel of niet in de koelkast bewaard worden? Om die kwestie uit te klaren heeft het Nederlandse Voedingcentrum een sticker gelanceerd, waarop aanbevelingen gegeven wordt voor de twaalf populairste producten uit de afdelingen groenten, fruit en zuivel. 
 
Tomaat, paprika, aubergine en komkommer kunnen beter worden bewaard buiten de koelkast. Deze groenten lijden namelijk aan koudebederf, waardoor hun cellen kapot gaan bij een temperatuur van minder dan vier graden. Daardoor verliezen ze smaak, maar ook vocht en worden ze gevoelig voor rotting. Dat geldt ook voor avocado's en bananen. Citrusvruchten bewaar je best in het donker, buiten de koelkast, waar ze gemiddeld veertien dagen goed blijven. Bananen, appels, peren en perziken produceren een gas (ethyleen) dat de rijping van ander fruit versnelt. Wil je dit voorkomen, kan je deze fruitsoorten best apart leggen van het ander fruit.

 

Appels kan je dus buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast blijven ze wel zo'n drie weken goed. Ook eieren bewaar je best in de koelkast, omdat de koude de groei van bacteriën afremt. Volgens het Voedingscentrum bewaar je ook brocolli, sla, aarbeiden en druiven langer als je ze in de koelkast bewaart.

 

Op de website van het Voedingcentrum vind je meer info over koelkaststicker

Bron: GVA 12/11 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker