Sport jij wel (hard) genoeg?

Sport jij wel (hard) genoeg?

Niets zo frustrerend als wekelijks naar de fitness trekken om vervolgens niets, nada, noppes als resultaat te zien. Misschien overschat je hoe hard je sport, of misschien train je gewoon verkeerd.

 

Deze 9 tekenen verklappen dat het tijd is om je sportroutine te veranderen:

 

Teken 1: Je bent je nooit moe of stijf na een workout
Je lichaam raakt gewend aan je workout. Dat komt omdat je steeds dezelfde gewichten gebruikt of steeds hetzelfde type oefeningen doet. Voor de beste resultaten is het echter belangrijk om af en toe eens te veranderen. Neem één keer per week eens wat zwaardere gewichten bij de hand, of doe aan high intensity training.

 

Teken 2: Je valt maar niet af

Verandert je lichaamsbouw wel? Want dat is in principe het belangrijkste. Als je merkt dat je kleren losser zitten, dan ben je goed bezig. Wat de weegschaal ook aangeeft. Als je echter geen verschil opmerkt, dan is het tijd om een extra tandje bij te steken. Hou bijvoorbeeld een eetdagboek bij. Zo kan je zien of het tijd is om iets aan je eetpatroon te veranderen. Neem ook je trainingsschema eens onder de loep. Doe je alleen maar cardio? Dan kan je misschien wat krachtoefeningen toevoegen.

 

Teken 3: Je zweet niet

Waarschijnlijk doe je het iets te rustig aan. Intervaltraining kan daarbij helpen. Wissel periodes van lage intensiteit af met iets kortere periodes waarin je alles geeft. Of train met een hartslagmeter en zorg dat je hartslag naar omhoog gaat. Je zal zien dat je vanzelf begint te zweten. Vooral fan van ontspannende sporten zoals yoga? Gooi er dan eens wat push-ups tussen om je hartslag omhoog te krijgen.

 

Teken 4: De laatste herhaling is zwaar, maar eigenlijk kan je nog wel eentje

Hoog tijd om met zwaardere gewichten te beginnen werken. In principe zou je die laatste herhaling net niét meer moeten kunnen uitvoeren. Ben je niet zeker of je nog eens kan? Probeer dan. Lukt het niet? Prima, dan heb je je limiet bereikt en goed getraind. Bovendien zal je met zwaardere gewichten ook meer calorieën verbranden en sneller resultaat zien.

 

Teken 5: Je kan nog praten tijdens het sporten

Tenzij je rustig aan traint om te herstellen, betekent dit dat je niet intensief genoeg sport. Gebruik een hartslagmeter en check of je wel in de juiste zone aan het trainen bent. Werk je met gewichten? Stop dan pas wanneer je merkt dat je ze niet meer kan tillen zonder te trillen.

 

Teken 6: Je wordt maar niet leniger

Ben jij nog steeds de enige stijve plank tijdens de yogales? Dan kruip je waarschijnlijk niet vaak genoeg op je matje. Een yogalesje hier en daar zorgt er niet voor dat je leniger wordt. Probeer beter om een paar keer per week naar de yogastudio te gaan. Echt geen tijd om een les te volgen? Doe dan zelf een kwartiertje een paar oefeningen in je woonkamer.

 

Teken 7: Je loopt een paar keer per week maar wordt niet sneller

Waarschijnlijk loop je steeds op ongeveer hetzelfde tempo. Daardoor zal je nooit meer snelheid krijgen. Wie graag sneller wil lopen, doet beter aan intervaltraining. Doe minstens één keer per week een intensieve cardiotraining die gericht is op snelheid, zoals sprint intervallen.

 

Teken 8: Je maakt vooruitgang, maar bent altijd stijf

Je bent goed bezig wat kracht en cardio betreft, maar de kans is groot dat je het stretchen niet heel erg serieus neemt. Doe naast de gewichten en cardiotraining ook lenigheidsoefeningen, of volg één keer per week een les pilates of yoga.

 

Teken 9: Je volgt steeds dezelfde les maar verbetert niet

Dit betekent dat je houding niet helemaal juist zit. Je knieën verkeerd zetten, gebogen schouders of een holle rug: het heeft allemaal effect op de resultaten. De houding is het belangrijkste van de oefening, niet hoe vaak of hoe snel je deze uitvoert. Train dus steeds voor een spiegel en wees streng voor jezelf!

Bron: HLN 03/12 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker