'Infuus doet meer kwaad dan goed'

'Infuus doet meer kwaad dan goed'

Wie in het ziekenhuis belandt, krijgt soms meer vocht toegediend dan goed is. Dat zegt een groep Antwerpse artsen. Ze trekken ten strijde tegen ondoordacht gebruik van infusen, in de volksmond 'baxters'. "Het is een medicijn en dat is nooit zonder risico." 

 

In veel gevallen gaat het als volgt: een patiënt belandt op de spoeddienst en krijgt snel een naald in de arm geprikt met een buisje en een infuus. "Het lijkt routine, de normaalste zaak van de wereld", zegt dokter Manu Malbrain, medisch directeur van het ziekenhuis ZNA Stuivenberg. "Bij mensen met een acuut vochttekort, of bij slachtoffers van een zwaar ongeval, is een infuus noodzakelijk. Maar sommigen krijgen het vocht alleen in afwachting, zonder reden. Alsof het een zak water is in plaats van een medicijn met bijwerkingen."

 

Die bijwerkingen zijn er wél. De zoutoplossing die vaak wordt gegeven, bevat veel meer chloor dan ons bloed en verstoort na meerdere dagen de werking van de nieren. "Patiënten in ons brandwondencentrum krijgen steevast een vloeistof die de samenstelling van bloed beter benadert", zegt Malbrain.

Bron: GVA 24/11 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker