Ze overdrijven niet: griep voelt echt erger voor mannen

Ze overdrijven niet: griep voelt echt erger voor mannen

Mannen stellen zich niet (altijd) aan als ze ziek zijn, ook al durven vrouwen hen daar wel eens van beschuldigen. Nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat een griep voor mannen heftiger kan aanvoelen dan voor vrouwen.

 

Dat komt doordat het vrouwelijk hormoon oestrogeen beschermt tegen de agressiefste symptomen van het virus, een bescherming die mannen niet hebben.

 

Volgens het Amerikaanse onderzoek van de John Hopkins University is het effect van het influenza A-virus - dat griep veroorzaakt - anders bij mannen dan bij vrouwen. De bevindingen van dit onderzoek werden gepubliceerd in the American Journal of Physiology.

Oestrogeen als bescherming

 

We krijgen griep doordat het influenza A-virus zich vermenigvuldigt in onze cellen, waardoor we ziek worden. De onderzoekers ontdekten dat het hormoon oestrogeen in vrouwelijke cellen ervoor zorgt dat het virus slechts beperkt vermenigvuldigd wordt. Bij mannen werd dit effect niet ontdekt, wat suggereert dat zij meer hinder ondervinden van een griepvirus.

 

Ook bij ebola, hiv en hepatitis

Uit eerder onderzoek bleek al dat oestrogeen antivirale eigenschappen heeft bij ebola, hiv en hepatitisvirussen. Vandaar dat de wetenschappers dit ook voor het griepvirus wilden onderzoeken.

Bron: HLN 14/01 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker