Slimme sportkleding houdt bij of je genoeg gezweet hebt

Slimme sportkleding houdt bij of je genoeg gezweet hebt

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas afgelopen week werd een aantal nieuwe sportgadgets getoond. Zoals de loopbroek Lumo Run die je tempo bijhoudt of zonnebril Radar Pace die tijdens je work-out precies vertelt wat je moet doen. De markt van de 'sport wearables' is nog lang niet verzadigd: de komende jaren wordt vooral ingezet op de slimme sportschoen.

 

Een trainingsschoen met een speciale chip of met een zooltje dat de richting aangeeft: Joop Veenstra van het Centrum voor Sportpodologie uit het Nederlandse Drachten kijkt reikhalzend uit naar de nieuwste snufjes op het gebied van hardlopen. "Eerst gaat het om de techniek en de functionaliteit, daarna pas om het comfort. Vandaar dat er al heel veel gadgets zijn, maar dat die nog niet allemaal perfect werken." 

 

Verrijking
Zoals de sportschoenen van Nike+. "Nike was de eerste die daarmee kwam. Een echte verrijking, vond ik. Want de hardloper hoeft niets meer mee te dragen.'' Maar echt praktisch zijn de schoenen van Nike+ nog niet. Vandaar dat het bekende sportmerk druk bezig is met nieuwe trainers waar al een chip inzit. Nike heeft hier onlangs patent op aangevraagd.

 

Samenwerking
Ook andere sportmerken komen nu met slimme hardloopschoenen. Under Armour - wereldwijd het snelst groeiende sportmerk van dit moment - is een samenwerking met technologiespecialist HTC aangegaan. Hardloopschoen SpeedForm Gemini 2 ligt binnenkort in de Amerikaanse winkel en is samen met speciale dure oordopjes, een weegschaal en natuurlijk een eigen app te verkrijgen. 

 

Het Amerikaanse sportmerk New Balance heeft zelfs een speciale afdeling binnen het bedrijf opgezet die zich richt op 'Digital Sport': volgend jaar worden de eerste producten verwacht. Sportpodoloog Veenstra: "Het wordt allemaal steeds beter draagbaar en dat is een grote vooruitgang. Zeker voor hardlopers die alle loopgegevens willen bijhouden, maar het liefst zo min mogelijk mee willen slepen, zijn deze toestelletjes een echte uitkomst.''

 

Irritant
De hartslagband is ook zo'n voorbeeld: veel mensen die hem gebruiken, vinden die band irritant zitten. "De techniek is nu goed," legt Veenstra uit, "en daarna gaan ze kijken of het in een meer comfortabele uitvoering kan." Hij wijst naar de sportbeha van Ombra die op de Amerikaanse technologiebeurs werd gepresenteerd. Grappend: "Maar of dat nou een succes bij mannen wordt..."

Bron: HLN 11/01 via License2Publish / Foto: Under Armour

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker