Doorbraak: celtherapie zorgt ervoor dat kanker niet terugkeert

Doorbraak: celtherapie zorgt ervoor dat kanker niet terugkeert

Een 'levend medicijn' dat verhindert dat een kanker ooit terugkeert zal binnenkort overal beschikbaar zijn, zo maken wetenschappers zich sterk.

 

De immuuntherapie met T-cellen bestaat erin dat witte bloedcellen van het immuumsysteem bij de patiënt worden weggehaald en in het labo zo behandeld dat ze uitgezaaide tumoren herkennen en aanvallen. Die bloedcellen worden dan gekweekt en terug bij de patiënt ingebracht.

 

Het enorme potentieel van deze behandeling als een langetermijn genezing van kanker was totnogtoe onbekend. Wetenschappers noemen de resultaten van twee nieuwe studies 'buitengewoon' en 'ongezien in de geneeskunde'.

 

Leukemie
In één van de studies werd duidelijk dat de kankerbestrijdende cellen tot 14 jaar actief kunnen blijven in het lichaam. In de andere studie bleek bij 94% van de terminaal zieke patiënten de acute lymfomatische leukemie volledig te verdwijnen.

 

Aan het wetenschappelijk instituut San Raffaele in Milaan gaven artsen aan tien patiënten infusen met T-cellen die in sommige gevallen langer dan tien jaar het lichaam bewaakten en sporen van kanker vernielden.

 

Revolutie
Onderzoekster Chiara Bonini spreekt van een revolutie en stelt dat de behandeling binnen afzienbare tijd overal beschikbaar zal zijn. 

 

In de tweede studie, aan het kankeronderzoekscentrum Fred Hutchinson in Seattle, genazen 94% van de patiënten met vergevorderde bloedkankers die slechts twee tot vijf maanden meer te leven hadden en bij wie geen enkele andere behandeling nog werkte.

Bron: HLN 16/2 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker