Slaap jij met je mond open? Slecht voor je tanden

Slaap jij met je mond open? Slecht voor je tanden

Heb jij net een heerlijk nachtje soezen achter de rug, maar word je altijd wakker met een droge mond, zere keel en je mond wagenwijd open? Dan hebben wij minder goed nieuws voor jou. Slapen met je mond open zou immers even schadelijk zijn als frisdrank drinken net voor het slapengaan.

 

Mensen die met hun mond open slapen, ademen door hun mond, wat de mondholte uitdroogt. Dat zorgt niet alleen voor een vervelend gevoel bij het opstaan, het maakt ook dat die beschermende film speeksel, die de bacteriën in de mond doodt, verwijderd wordt. Daardoor gaat zuurgraad 's nachts de hoogte in, en wordt er een uitstekende omgeving voor tanderosie en -bederf gecreëerd.

 

Even slecht als glas frisdrank

Voor het onderzoek ontwikkelden wetenschapster Joanne Choi en haar team een toestel dat op de tanden kan worden geklikt en de zuurgraad van de mond meet. Normaal gezien bedragen de pH-waarden in de mond 7.7, een neutrale omgeving dus. Maar wanneer je met je mond open slaapt, zakt dit naar een pH van 6.6, volgens de studie. Bij sommigen steeg de zuurgraad zelfs tot een pH van 3.6. Dat kan er dan voor zorgen dat het tandglazuur erodeert, net zoals bij een glas frisdrank of fruitsap voor het slapengaan.

 

Mannelijk probleem

Aangezien eerder onderzoek al uitwees dat maar bijna 30 procent van de mannen met hun mond open slaapt, vergeleken met slechts vijf procent van de vrouwen, vormt dit dus vooral voor mannen een probleem. "Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond inderdaad een belangrijke factor kan zijn bij tandbederf", aldus Choi.

Bron: HLN 07/02 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker