"Obesitas mogelijk besmettelijk"

"Obesitas mogelijk besmettelijk"

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Nature is obesitas mogelijk een besmettelijke aandoening die via bacteriën wordt overgedragen.

 

Uit een omvangrijke studie van bacteriën in de menselijke darmen blijkt dat een derde van die bacteriën sporen produceert die kunnen overleven in openlucht en mogelijk van de ene persoon op de andere overgaan. 

 

Volgens de betrokken wetenschappers worden veel ziektes en aandoeningen uitgelokt of verergerd door veranderingen in de darmflora.

 

Tien jaar geleden ontdekten medewerkers van de universiteit van Washington al dat het inplanten van darmbacteriën van zwaarlijvige muizen bij slanke muizen een omvangrijke gewichtstoename veroorzaakte. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat die microben ook buiten het lichaam kunnen bestaan en ingeslikt kunnen worden, waardoor ze gezonde darmbacteriën aantasten en ziektes veroorzaken.

 

Dat zou mogelijk verklaren waarom sommige aandoeningen binnen eenzelfde familie vaak voorkomen. De oorzaak is niet altijd genetisch. Familieleden kunnen ziektes van elkaar overnemen door nauw contact of via het toilet.

Bron: HLN 04/05 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker