Nieuwe hersenkaart identificeert honderdtal nieuwe regio's

Nieuwe hersenkaart identificeert honderdtal nieuwe regio's

Onderzoekers hebben een spectaculaire nieuwe kaart van ons brein gepubliceerd. De kaart toont een honderdtal regio's die voordien nog niet gekend waren en is volgens experten een nieuwe mijlpaal binnen de neurowetenschappen. Dat meldt de krant The New York Times.

 

Het brein lijkt soms een chaotisch hoopje kronkels en bobbels, maar in werkelijkheid zijn onze hersenen verdeeld in verschillende regio's met elk een eigen nut. Hoewel vele al gekend zijn, blijft het brein een aantal geheimen achterhouden. Met de ontdekking van 97 nieuwe regio's hebben wetenschappers een belangrijke stap gezet in het ontrafelen van die geheimen. In een aantal gevallen gaat het wel om gekende regio's die verder opgedeeld zijn of 'vergeten' waren. 

 

 

De regio's zijn geïntegreerd in een nieuwe hersenkaart, die vandaag werd gepubliceerd. Die moet dienen als gids binnen de neurowetenschappen om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de hersenen of in bepaalde ziektes zoals Alzheimer. "Het is weer een stapje dichter bij begrijpen wie we zijn", laat neurowetenschapper David Kleinfeld optekenen aan The New York Times.   

Hoewel het om een belangrijke vondst gaat, is met deze nieuwe kaart zeker niet het laatste woord gezegd over de werking van ons brein. Elke regio doorgronden kan nog decennia duren, zegt ook neurowetenschapper Matthew F. Glasser. "Je moet deze kaart zien als versie 1.0. We hopen dat de kaart mee evolueert met verder onderzoek en nieuwe gegevens."

Bron: HLN 16/07 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker