Zo sport je met warm weer (zonder erbij neer te vallen)

Zo sport je met warm weer (zonder erbij neer te vallen)

Wil je sporten in warm weer? Dan helpen deze tips je om dat veilig te doen (lees: zonder erbij neer te vallen). Want safety first!

 

1. Vermijd piekmomenten
We zijn niet graag de brenger van slecht nieuws, maar als je in deze hitte wil sporten, moet je helaas wat slaap inkorten. Sporten in de vlakke zon is nooit een goed idee, dus beperk je tot die uren wanneer het wat frisser is. Vroeg opstaan of wat later opblijven is dus de boodschap.

Bouw ook langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de hogere temperaturen en de veranderde omgeving. "Er zijn 10 tot 14 dagen van blootstelling aan hitte in combinatie met sport nodig om het risico op een hittekwetsuur te verlagen", aldus sportwetenschapper Cedric Bryant. Begin daarom met sportsessies buiten van maximum 10 à 15 minuten. Bouw de volgende twee weken geleidelijk aan je sporttijd op, zodat je lichaam zich veilig kan aanpassen.

2. Drink voldoende
Nogal voor de hand liggend, maar wedden dat je te weinig drinkt nu? Zelfs lichte dehydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en angst, terwijl zware dehydratatie koorts, een verschrompelde huid en zelfs flauwvallen kan veroorzaken. Hou dus een fles water bij de hand, zéker als je aan het sporten bent.

3. Schuurbescherming
Het is misschien een goed idee om te investeren in een paar nieuwe kledingstukken. Kies voor lichte, ademende en lichtgekleurde outfits, die je zweet doen verdampen. Niet alleen zullen deze outfits je koel houden tijdens de workout, ze helpen ook bij het voorkomen van huidirratie of hitte-uitslag. 

Ben je erg gevoelig voor huidirritatie? Draag dan een dun, vochtafvoerend, naadloos tanktopje onder je sportbeha. Het onderlijfje doet dienst als huid, waardoor je sportbeha even veel steun biedt én pijnlijke schuurplekken onder je armen, rond je ribbenkast en op je tepels vermijdt.

4. Breng overal (!) zonnecrème aan
Veel sporters smeren wel snel een laagje zonnecrème op hun gezicht, maar vergeten de rest van hun lichaam. Smeren is de boodschap, op àlle plekken die in de zon komen. Ook op je benen dus.

Bron: HLN 20/07 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker