Tieners zijn onhandig, maar daar is een verklaring voor

Tieners zijn onhandig, maar daar is een verklaring voor

Zit jij met een onhandige tiener in huis? Wetenschappers hebben ontdekt waarom de ene jongen al wat slungeliger is dan de andere.

 

Italiaanse onderzoekers bestudeerden 88 tieners van 15 jaar. Ze verdeelden hen in twee groepen: de jongens die meer dan drie centimeter groeiden in 3 maanden en degenen die slechts 1 centimeter in die periode groeiden. Vervolgens analyseerden ze de motorische vaardigheden, als hun gevoel voor evenwicht, de vlotheid van wandelen en de regelmaat van hun pas, van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de jongens die sneller groeiden, slungeliger wandelden. 

De verklaring is volgens de onderzoekers dat het brein moeite heeft met de veranderingen in het lichaam tijdens een plotse groeispurt. Daarom wandelen jongens gedurende een tijdje slungelig tot hun brein zich heeft aangepast. Onderzoekster aan de universiteit van Bologna Maria Cristina zegt dat een plotse toename in grootte de motorische vaardigheden kan treffen. "We ontwikkelen onze motorische vaardigheden op basis van de dimensies van het lichaam. Na een groeispurt moeten de hersenen zich opnieuw aanpassen aan het lichaam. Tijdens deze tijd kan een tiener een tikje vreemd wandelen. Wie trager groeit, heeft hier minder last van en beweegt zich vlotter."

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker