Van elke dag een koude douche word je minder ziek

Van elke dag een koude douche word je minder ziek

Waar we de voorbije dagen maar al te graag onder een koude waterstraal sprongen, kiezen we nu eerder voor een behaaglijk warme douche. Al is het niet zo'n slecht idee om de temperatuurknop soms helemaal dicht te draaien: van een koude douche blijf je immers gezonder.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bij ruim 3.000 mensen. Volgens de studie zou wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig én minder lang ziek zijn.

 

 

Koud douchen is gezond

Onderzoeker Geert Buijze legt uit: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet precies wat." Met verder onderzoek hopen ze het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit. Over mensen die al worstelen met een ernstige ziekte zijn er evenewel geen resultaten, die werden namelijk niet mee opgenomen in het onderzoek.

 

Minder vaak ziek melden

Het onderzoek werd opzettelijk uitgevoerd tussen januari en april van vorig jaar, omdat er in die winterse periode relatief meer mensen zich ziek melden. De deelnemers werden tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Wat bleek? Het was niet zo dat er minder mensen ziek werden, maar wél dat de ziekte minder ernstig was en sneller weer over was. Daardoor waren ze ook als werknemer minder dagen afwezig op het werk. In harde cijfers: koude douchers meldden zich maar liefst 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoe lang die koude douche duurde. Heel even die koude waterstraal laten lopen, klinkt dus zo slecht nog niet!

Bron: HLN 18/9 via License2publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker