Waarom stress in essentie zinvol is

Waarom stress in essentie zinvol is

In deze hectische tijden associëren we stress vooral met negatieve dingen, zoals burn-out en hartklachten. We lijken te vergeten dat stress in essentie zinvol is. Hoe, dat vernemen we van stressarts Luc Swinnen.

 

"Een beetje stress is niet verkeerd, dat weten we sinds de evolutieleer", vertelt dokter Luc Swinnen. "Het zijn niet de sterksten die overleven, maar wel zij die zich het best aan de bedreigende situatie aanpassen. Met andere woorden: zij die onder druk staan. Stress motiveert je om vooruit te kijken, om je brein te focussen en een uitweg te zoeken. Het helpt je uit de situatie waarin je vastzit."

 

 

Slimmer

Volgens Swinnen is dat ook de reden waarom mensen die aan de rand van tektonische platen wonen gemiddeld genomen intelligenter zijn dan anderen. De natuur daagt hen continu uit. Ze kunnen niet anders dan zich aan de veranderende omgeving aanpassen. De les die je er als werknemer uit zou moeten trekken, is dat je niet mag blijven stilstaan. Je hebt nood aan prikkels - of noem het stress - om te evolueren. Een opleiding volgen, een nieuw project naar je toe trekken: het is goed voor je welzijn en je loopbaan op de lange termijn. Kanttekening: stress mag natuurlijk niet blijven duren. Snelle opeenvolgende periodes van stress of te hoog oplopende stress zijn niet gezond, omdat je dan onvoldoende kunt recupereren. Daag jezelf dus uit, maar met mate.  

 

Met bepaalde vormen van stress kun je trouwens perfect leren omgaan. "Denk bijvoorbeeld aan tijdsdruk", zegt Swinnen. "Die is van een heel andere orde dan stress bij een rouwproces of door chronische geldzorgen. Wat bij mij goed helpt, is de pomodoro-techniek, een klassieker binnen time management. Ieder halfuur gaat mijn tomatenwekker af en neem ik tien minuten pauze. Na twee uur leg ik het werk een halfuur neer. Door in korte blokken te werken, concentreer ik me beter, ervaar ik minder stress en heb ik aan het einde van de dag meer gedaan dan dat ik aan een stuk zou doorwerken." 

 

 

Sterker

Tot slot kan een gezonde dosis stress ook je fysieke prestaties verbeteren. Stresshormonen verhogen je bloeddruk, versnellen je hartslag en activeren je spieren. Dat zie je prima geïllustreerd in de topsport. Door de adrenaline zetten atleten vaak bij wedstrijden hun beste resultaten neer. Vertaald naar de werkplek: stress kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld tijdens onderhandelingen alerter bent en scherper uit de hoek komt. Opnieuw is de voorwaarde dat het gaat om een beperkte hoeveelheid stress. Indien niet, dan zal je net ondermaats presteren. En ook daar zijn in de sport genoeg voorbeelden van te vinden.  

Bron: HLN 21/10 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker