Google is fout bij twee op de drie medische diagnoses

Google is fout bij twee op de drie medische diagnoses

Alle websites en apps ten spijt, het is nog steeds de dokter die je een beste diagnose kan geven als je je ziek voelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Medical School. In twee derde van de gevallen stellen die eersten zelfs een ronduit verkeerde diagnose.

 

Mensen zoeken hun toevlucht tot het wereldwijde web voor heel wat zaken. Zo wordt ook steeds vaker beroep gedaan op Google om naar symptomen en diagnoses van ziektes te zoeken. Heel wat websites en apps zoals WebMD, Mayo Clinic en Isabel Symptom Checker spelen daar handig op in en bieden je ook daadwerkelijk diagnoses aan, alleen blijken dat vaak de verkeerde te zijn.

 

Volgens een onderzoek van Harvard Medical School biedt maar 34 procent van de 23 online diagnoseverstrekkers een correct antwoord, tegenover 72 procent van de dokters. "De hedendaagse symptomencheckers halen het niet van de dokters", zegt hoofdauteur Dr. Ateev Mehrotra.

 

Maar volgens Mehrotra hoeven beide partijen elkaar niet uit te sluiten en kunnen ze elkaar net versterken. "Normaal hebben dokters het ongeveer in 10 à 15 procent van de gevallen bij het verkeerde eind, als computers hen net zouden kunnen aanvullen dan zou het eindresultaat misschien ook beter zijn", meent hij. De wetenschappers wijzen daarom wel nogmaals op het feit dat enkel op Google vertrouwen als je ziek bent geen al te beste beslissing is. 

Bron: GVA 17/10 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker