Hartspecialisten trekken gevaar cholesterol in voeding in twijfel

Hartspecialisten trekken gevaar cholesterol in voeding in twijfel

Wie één ei per dag eet, loopt geen verhoogd risico op een fatale hartaanval. Dat suggereert nieuw Amerikaans onderzoek. "De rol van voedingscholesterol lijkt al jaren overschat", zegt hartspecialist Peter Peytchev. Zelfs de uiterst voorzichtige Hoge Gezondheidsraad komt stilletjes op haar stappen terug.

 

De Italiaanse Emma Morano, met haar 116 lentes 's werelds oudste mens, gaf gisteren haar 'geheim' prijs: alle dagen een ei eten. Een dikke tien jaar geleden zouden hartspecialisten zich haasten om hard aan de alarmbel te trekken. Het heilige credo luidde dan ook dat eieren het risico op hartziekten onomstotelijk verhogen. Die noodkreet blijft nu uit. Almaar meer studies suggereren dat voedingscholesterol een veel te grote rol is toebedeeld. Nieuw onderzoek van het Amerikaanse EpidStat Institute geeft die bevindingen nog eens een stevige duw in de rug. 

Dokter Dominik Alexander en zijn team verzamelden onlangs een reeks medische studies van de voorbije 30 jaar. Ze gingen op zoek naar een verband tussen het eten van eieren en fatale hartaanvallen bij ruim 300.000 patiënten. Aangezien één dooier al de maximum aanbevolen dagdosis voedingscholesterol bevat (circa 370 milligram), zou je verwachten dat het aantal slachtoffers groot was. Maar die conclusie bleef verrassend uit. De studie suggereert zelfs dat mensen die elke dag een ei eten tot 12% mínder risico lopen om te sterven aan een hartaanval.

"Dat wil echter niét zeggen dat je nu dagelijks eieren moét eten - dat is een brug te ver. Er is geen oorzakelijk verband bewezen. We weten bijvoorbeeld niets over de bloeddruk of het rookgedrag van de patiënten", zegt hartspecialist Peter Peytchev van het OLV-Ziekenhuis in Aalst. "Je zou er wel de conclusie uit kunnen trekken dat we jaren te veel schrik hebben gehad om een zachtgekookt eitje of een ommeletje te eten. Feit is dat de medische wereld de laatste maanden stilaan op haar stappen terugkomt." Peytchev verduidelijkt ook dat het om cholesterol in voeding gaat. "Een hoge cholesterolwaarde in het bloed blijft de belangrijkste risicofactor voor hart en vaatziekten. Het is dus niet de bedoeling om plots te stoppen met cholesterolremmers."

 

Kijk ook naar: Hoe verlaag je een te hoge cholesterol?

Bron: HLN 3/11 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker