Lopen maakt je creatiever

Lopen maakt je creatiever

Hardlopen is niet alleen goed voor de conditie, je wordt er ook creatiever van. "De beste ideeën komen al joggend", zegt de Vlaamse reclamemaker Peter Ampe (50), die er een praktisch boekje over schreef. "Maar doe het traag, met de juiste hartslag, want wie zich afpeigert, kan niet meer nadenken."

 

Peter Ampe is creatief directeur van reclameagentschap DDB Brussels en een geoefend loper. "Ik wou mijn persoonlijke tijd voortdurend scherper stellen", zegt hij. "Tot ik ontdekte dat door trager en minder lang te lopen de ideeën spontaan kwamen opborrelen. Mijn geest maakte zich als het ware vrij van mijn lichaam. Onderzoek naar het effect van lopen op het brein is schaars, maar een Amerikaanse neurologe bevestigde mij dat er tijdens de inspanning ruimte vrijkomt voor creatieve hersenactiviteit. Maar wie zichzelf afpeigert, gaat te zeer focussen op de prestatie, wat de meeste sporters doen. Dan kan je niet meer nadenken. De juiste hartslag aanhouden, dát is de sleutel." Of je 's ochtends, 's middags of 's avonds loopt, maakt niet uit.

De reclamemaker beseft dat er best nog andere manieren bestaan om inspiratie op te doen. "Brainstormen kan natuurlijk ook op café, door een blokje om te wandelen, of op een bankje in het park", besluit hij. "Maar dan opteer ik toch nog voor lopen. Het is gezond, je bouwt weerstand op en je verbrandt ook nog vet."

Bron: HLN 7/12 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker