Doorbraak: Belgische wetenschappers vinden bacterie die diabetes en obesitas kan voorkomen

Doorbraak: Belgische wetenschappers vinden bacterie die diabetes en obesitas kan voorkomen

Onderzoekers van de UCL (Université Catholique de Louvain) en de Wageningen Universiteit hebben in de strijd tegen obesitas en diabetes type 2 'baanbrekende ontdekkingen' gedaan. Via twee aparte behandelingen met de bacterie Akkermansia slaagden ze erin de ontwikkeling van beide ziektes te stoppen bij de muis.

 

Mochten de tests ook bij de mens positief blijken, dan "effenen deze wereldprimeurs de weg naar de productie van een toekomstig geneesmiddel". Dat zal niet alleen diabetes en obesitas maar ook cardiovasculaire aandoeningen en intestinale ontstekingen kunnen bestrijden. Dat meldt de UCL. Het onderzoek verscheen al in 'Nature Medicine'.

 

Patrice Cani (UCL) en Willem Vos (Wageningen) ontdekten dat wanneer de bacterie Akkermansia levend, na pasteurisatie op 70° C, gebruikt wordt, de bacterie de ontwikkeling van de beide ziektes kan stoppen bij de muis. Bij testen bleek dat pasteurisatie niet alleen het effect van de bacterie verdubbelde, maar het ook mogelijk maakte de ziekte te corrigeren én haar, in wereldprimeur, te voorkomen. Gepasteuriseerde Akkermansia kan gemakkelijk bewaard en makkelijker aan de mens toegediend worden.

Sinds eind vorig jaar loopt in het universitair ziekenhuis van de UCL een klinisch onderzoek, maar dat bevindt zich nog maar in de eerste fase. De onderzoekers hopen de positieve tests bij de muis ook te kunnen bevestigen bij de mens.

De UCL-onderzoekers toonden een tiental jaar geleden als eerste aan dat de bacterie een bepalende rol speelt in de strijd tegen obesitas en diabetes type 2.

België telde in 2011 meer dan een half miljoen diabetici - tien jaar eerder waren dat er nog maar een goede 300.000. In 2025 zal 1 op de 10 Belgen aan diabetes lijden. Ongeveer 15 pct van de Belgen is obees.

Bron: HLN 28/11 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker