Wordt 100 jaar de norm? Wetenschappers keren verouderingsproces om

Wordt 100 jaar de norm? Wetenschappers keren verouderingsproces om

De tijd tikt genadeloos verder en dat merken we ook aan ons lichaam. Grijze haren, kraaienpootjes, slechte ogen, geheugenproblemen... het hoort allemaal bij het verouderingsproces. Niemand ontsnapt aan de tijd, maar niet als het van de wetenschappers van het Salk Institute afhangt. Zij zijn erin geslaagd het verouderingsproces bij zoogdieren om te keren. Over tien jaar volgen wellicht tests op mensen en als de behandeling ook bij ons aanslaat, worden we met gemak allemaal honderd jaar oud.

 

Amerikaanse wetenschappers van het Salk Institute in de Amerikaanse staat Californië hebben een manier gevonden om het verouderingsproces bij muizen om te keren. De dieren zien er niet alleen jonger uit, ze leven ook dertig procent langer.

 

 

Nieuwe techniek

Met een nieuwe techniek laten de onderzoekers volwassen cellen terugkeren naar hun embryonale vorm, waardoor ze eigenlijk de klok terugdraaien voor die cellen. De techniek bestaat uit het stimuleren van vier genen die vooral actief zijn tijdens hun ontwikkeling in de baarmoeder. Uit tests blijkt dat de klok ook kan worden teruggedraaid voor huidcellen, waardoor de huid er opnieuw fris en jong uitziet.

 

 

Tests op mensen

De onderzoekers hopen dat ze een medicijn kunnen ontwikkelen die het effect van de vier genen nabootst. Het zou ongeveer tien jaar duren vooraleer de nieuwe techniek kan worden uitgetest op mensen. "Ons onderzoek toont aan dat veroudering geen eenrichtingsverkeer is", zegt dokter Juan Carlos Izpisua Belmonte. "Het proces kan worden omgekeerd." 

Uiteraard zal het veel moeilijker zijn om het verouderingsproces om te keren bij mensen dan bij muizen, maar de studie toont wel aan dat veroudering een dynamisch proces is. "Het proces is meer vatbaar voor aanpassingen dan we aanvankelijk dachten", aldus Belmonte.

 

 

Honderd jaar oud

Wetenschappers vreesden dat de speciale 'gentechniek' organen kon beschadigen of zelfs kanker kon veroorzaken. Maar deze nieuwe studie toont nu aan dat een omkering van het ouderdomsproces mogelijk is zonder negatieve bijwerkingen. Als de techniek even hard aanslaat bij mensen als bij muizen, dan worden we met gemak meer dan honderd jaar oud. 

Niet alleen zouden we met deze baanbrekende methode veel ouder worden, we zouden ook veel langer gezond blijven. Ouderdomsziektes zoals dementie, kanker, hartaandoeningen zouden worden uitgesteld naar een hogere leeftijd.

Bron: HLN 16/12 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

In de kijker