Olijven: niet alleen gezond om te eten, maar ook om te smeren

Olijfolie is gezond. Ons lichaam heet dat onverzadigde vetten in de olie nodig om goed te kunnen functioneren. Olijfolie bevat bovendien antioxidanten en houd je cholesterol laag. Klinkt goed, niet? Maar kloppen die claims? Kevin vraagt het aan olijfexpert Alain Grootaers.

www.fincadoncarmelo.com
27-08-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Olijfolie is gezond. Ons lichaam heet dat onverzadigde vetten in de olie nodig om goed te kunnen functioneren. Olijfolie bevat bovendien antioxidanten en houd je cholesterol laag. Klinkt goed, niet? Maar kloppen die claims? Ik vraag het aan olijfexpert Alain Grootaers. 

 

Dag Alain. Welkom in de studio. 

 

Graag gedaan. 

 

Veel mensen kennen jou natuurlijk vanuit een andere omgeving, maar vandaag gaan we het over olijven hebben. Hoe ben je bij olijven terecht komen? 

 

Wel, vijftal jaren geleden ben ik verhuisd naar Andalusië, naar de provincie Malaga, waar we na verloop van tijd een finca hebben gekocht; finca is een stuk landbouwgrond eigenlijk, een klein domeintje, waar toevallig olijfbomen op stonden. Nu staan er heel veel olijfbomen in Andalusië, maar het bleek de streek waar we waren; dat wisten wij niet toen wij erheen verhuizen, dat het zeer bekend stond om de kwaliteit van die geteelde olijven. We hebben, om jouw idee te geven, olijfbomen van meer dan 7 à 800 jaren oud die nog geplant zijn door de Moren die daar zaten. Een variëteit die een hele goede, zoete, diepe, fruitige olijfolie geeft en we waren van begin al een weg van die olijfolie, we vonden het heel lekker, en toen, ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in eten en in gezond te eten. En toen ik zag hoeveel pesticiden dat er wordt gesproeid door mijn buren, door de mensen in de olijven velden, toen dacht ik; dit moet anders kunnen. Je moet toch ook olijven kunnen kweken zonder herbicide te spuiten, zonder pesticiden te spuiten. En dus zijn we eigenlijk, jaar twee dat we daar woonde, begonnen met ecologisch die finca volledig in te richten. In die zin dat we totaal geen herbicide, totaal geen pesticiden gebruiken. En eigenlijk in die filosofie de grond zo te gaan bewerken dat er terug in evenwicht ontstaat tussen alles wat daar groeit. Want nu is het alleen maar of is het een monocultuur en wij zijn terug lokale plantensoorten, lokale kruidensoorten gaan introduceren waardoor er heel snel, echt binnen een paar maanden al, terug… insecten zaten er niet, er zaten geen vogel's meer omdat er zoveel werd gesproeid… en wij zagen als we dat op een natuurlijke manier deden, dat de insecten terugkwamen en daardoor kwamen de vervolgens terug; was er daar eten voor, en er ontstond terug leden eigenlijk op die finka. Dat is geweldig boeiend om te zien. 

 

Je vermelde het net al; olijven zijn gezond. Waarom zijn ze zo gezond?  

 

Wel, olijven zijn gezond. Ze behoren al eeuwen tot het mediterraanse diët dat zeer gezond is; dat weten we, mensen leven daar langer. Olijven hebben een heel sterke antiseptische werking. Ze zitten vol met antioxidanten en zijn natuurlijk geen verzadigde vetten zoals we ze kennen van dieren, maar is een hele goede vorm van vet en werkt zelfs bijvoorbeeld je cholesterolgehalte naar beneden wat je normaal gezien van vetten niet zou verwachten. Het is dus en heel gezond vet dat cholesterol naar beneden haalt en je antioxidanten op peil houdt. 

 

Als je olijfolie koopt. Zijn er dingen waar je op moet letten of zijn ze allemaal hetzelfde?

 

Ik heb heel veel bijgeleerd sinds ik me daarmee bezighou. Ik was een lijk, maar ik heb heel veel bij gelezen, heel veel literatuur doorgenomen en heel veel gesproken met de lokale mensen natuurlijk. Met olijfolie zijn er gigantische verschillen in. De commerciële olijfolie van de grote fabrieken die je eigenlijk in de warenhuizen koopt, zijn eigenlijk geraffineerd. Ze zijn vaak op chemische wijze onttrokken aan de olijven. Ze zijn soms versneden, zelfs de extra virgenolie's... extra virgen wil zeggen met een assiliteit geldt dat de zuurstofgehalte dat lager is dan 0,8%, dat is zo vastgesteld door de Europese Unie, dan mag je het extra virgen noemen. Alles daarboven, mag je niet zo noemen en het moet koud worden verpest; koudepersing, dus niet door verhitting verkregen. Maar wat doen bijvoorbeeld, om jou een idee te geven, wat doen de producenten van de extra virgenolie’s? Die krijgen de olijven binnen van alle boeren uit de streek, die gaan ze persen, maar de boer A heeft heel goede olijven. Die heeft een assiliteitsgehalte van, laten we zeggen, 0,2. En boer B heeft wat minder goede olijven of die heeft olijven van de grond geraapt die al afgevallen waren en die gaat een veel slechter assiliteitsgehalte krijgen; veel hoger, van 1,5 bijvoorbeeld. Zo een olijfolie molen, zo een producent, die gaat ze mixen zodat die toch aan die 0,8 komt, net daaronder blijft, maar dan produceer je natuurlijk niet de top olie. Je mag het extra virgen noemen, maar dat is geen top olie. Wat wij doen is; wij werken niet samen met zo een coöperatieve. Wij brengen onze olijven naar een privé molen, die wij volledig voor ons afhuren, daar gaan we… tenminste we gebruiken niet de olijven die zijn afgevallen, we gaan ze heel vroeg oogsten. Want als je vroeg oogst, krijg je een lagere assiliteit. Het enige nadeel is dat je minder opbrengst krijgt. Wij gaan niet voor de hoeveelheid, maar wij gaan echt voor de kwaliteit. Daardoor kost die olie ook wat meer dan het gewone olie. Maar als je het vergelijkt bijvoorbeeld, onze prijs van onze olijfolie zit nog altijd op € 16,- per liter op dit moment. Terwijl als je dezelfde olie zal kopen; dezelfde soort van kwaliteit, ecologisch olie zou kopen, koop je bij de gemiddelde, gespecialiseerde winkel, betaal je daar makkelijk € 25,- à € 30,- per liter. Dus we zitten daar voor prijs nog wat onder. 

 

Jij gaat nog een stapje verder. Nu hebben jullie zelfs een verzorgingslijn... 

 

Wel, lijn is het nog niet. Het is een eerste product dat we hebben gemaakt. De filosofie van de finca, fincal el carmelo, is eigenlijk om te gaan kijken; wat groeit hier? Wat is lokaal te verbouwen? En wat kunnen wij daarmee doen? We hebben granaatappels staan, we hebben perenbomen staan, we hebben lavendels staan, we aloevera staan en wij hebben natuurlijk onze olijven. En we hebben heel veel kruiden; rozemarijn, salie et cetera et cetera. We zijn gaan kijken; wat zijn hier nog de mogelijkheden mee? Ik vond altijd dat als ik de potjes crèmes in mijn vuil thuis die ik gebruik bekeek, zag ik daar altijd heel veel chemische namen op staan. En ik had een stuk gelezen in de krant waarin bekende professor uit Denemarken een onderzoek had gedaan naar huidcrèmes en had gezegd; daar zitten eigenlijk kankerverwekkende stoffen in. Parabenen die daar ingestopt worden om de bewaring te noemen. Anders zou die crème die gaan het schap op en die moeten daar soms een jaar staan voordat die gekocht worden. Die moeten bewaard te blijven, anders worden ze slecht... Daarom doen ze daar parabenen in en volgens dat onderzoek nu werkt dat in op je hormonensysteem en zou dat dus een van de oorzaken kunnen zijn van bijvoorbeeld contradictorisch genoeg huidkanker maar ook bijvoorbeeld borstkanker. Dus dat is meer en meer een bewijs, wijst in die richting dat de huidcrèmes die we gebruiken, zelfs zonnecrèmes die we gebruiken dat die niet gezond zijn. Omdat onze huid onze grootste orgaan is en we moeten dat eigenlijk behandelen zoals we elke orgaan behandelen zonder gifstoffen toe te voegen. En dat is basis idee van deze crème dat we dan ontwikkeld hebben, deze kun je ook eten. 

 

Je hebt hem meegebracht.  

 

Ik heb hem meegebracht. Het is dus een algemene crème eigenlijk. Je kan hem gebruiken als dagcrème of als machtcrème. Een vette crème die tot diep in de huid indringt en die gemaakt wordt met bronwater van bij ons in de bergen, die gemaakt wordt met onze extra virgen olijfolie uiteraard, met bijenwas; zuivere bijenwas van mijn buurman Pepe die zijn eigen bijtjes heeft daar en waar ik mijn bijenwas haal en om de astringenten; de trekkende eigenschappen te versterken met salie, rozemarijn en ijzer kruiden. En een beetje citroenschil die mee erin heb gedaan om het fris te laten ruiken. Wat is het gevolg? Het gevolg is dat je dus een eetbare crème krijgt. Het is niet de bedoeling dat je hem opeet natuurlijk, de bedoeling is dat je hem op je huid smeert, maar je kan hem dus gewoon eten. Hier zit ook nog honing in trouwens, was ik vergeten te zeggen. Dus ook los van de bijen... Hier, proef maar... 

 

Lekker, je kan hem nog op de boterham smeren ook.  

 

Het is een eetbare crème. Het is natuurlijk door die was, door die bijeen was, nog een beetje plakkerig. Maar het grote nadeel van dit is natuurlijk dat je hem niet lang kan bewaren. Er zitten dus geen parabenen in, dat willen wij dus niet doen.

 

Hoe ga je daarmee om? 

 

Hij is een maand mee te bewaren; een maand buiten de koelkast te bewaren en twee maanden in de koelkast te bewaren. En de mensen kunnen hem online bestellen. Dat is het voordeel. Hij wordt gemaakt op bestelling, kun je online bestellen. We sturen hem op, paar dagen later heb je hem. De eerste bestelling is nu al wat... hebben mensen voor moeten wachten. Want we hebben zoveel bestellingen binnengekregen dat ik extra potten had moeten halen. Maar normaal gezien heb je dan binnen de week je bestelling binnen. 

 

Wat is dan de link waar mensen hem kunnen bestellen?  

 

www.fincadoncarmelo.com  

 

Oké, we zullen de link onder de video zetten.  

 

Heel goed. 

 

Er is heel wat te doen over biologische crèmes enz. En ik las in een artikel dat de Europese commissie toch oplegt dat er bepaalde, zelfs in de biologische producten, toch een bepaalde bewaarstoffen moeten inzitten. Verplicht. Hoe komt dan dat je daar niet onder valt?

 

Ja, omdat we natuurlijk geen schap tijd hebben. Ik zie deze meer als een voedingsmiddel, bij wijze van spreken voor je huid, dan als een gezichtscrème. Daar moeten bewaarmiddelen inzitten, omdat ze natuurlijk die dingen op het schap moeten zetten en ze moeten die transporteren. Dat heeft zijn tijd nodig. Deze komt binnen de kortste keer aan. Het is zoals je confituur zou bestellen. Waar zit ook een vervaldatum op. Hier zit een vervaldatum op. Je kan het niet langer gebruiken. Nu, het is een vette crème. Waarom is dat een vette crème? Omdat er natuurlijk die oliën inzitten die wij als basis gebruiken en dat heeft ook zijn voordelen. Want hoe minder water dat je gaat toevoegen aan je crèmes, hoe minder snel zullen bederven. Bacteriën ontwikkelen zich veel minder snel in vettere omgeving; in olie omgeving, dan dat ze dat doen in water omgeving. Dus hoe meer water je gaat toevoegen aan je crèmes, hoe sneller ze gaan bederven. 

 

En natuurlijk niet onbelangrijk als we naar de effecten van zo een crème gaan kijken. Is dat dan vergelijkbaar met...?  

 

Wel, ik zal zelfs meer zeggen. Ik denk dat eerlijk gezegd; ik heb daar met een dermatoloog overgehad, en dermatoloog gezegd eigenlijk: vergeet alle flauwekul die de cosmetica factor. Die willen je wijsmaken. Je moet je huid verzorgen uiteraard met een vochtinbrengende crème waar olie inzit. Bijvoorbeeld olijfolie; dat zou ook kokosolie kunnen zijn, dat is ook goed. Hangt ook van je huidtype af. En that's it! Vergeet al de rest. Je kan er misschien... het enige dat je daar nog toe kunt toevoegen zijn; een beetje fruitzuren of een beetje ucutine. Ucutine is ook een... iets dat in je huid zit, dat wordt nagemaakt. Dus dat is niet helemaal natuurlijk. Dat gaan wij niet toevoegen. Fruitzuren is misschien de volgende stap voor ons om dat te gaan toevoegen, omdat we bijvoorbeeld met die granaatappels... waar ik eerder overhad... zitten die zeer goed zouden passen in zo een lijn. Aleovera is een derde ding dat we zouden kunnen gaan toevoegen. Omdat dat zeer goed is om je uit te herstellen. Het heeft echt een uitstekende herstellende werking. Dat zijn de enige dingen waar ik aan denk. Want verder… al de rest zijn dingen... zij maken de mensen wijs, de grote fabrikanten en ze vragen veel geld ervoor. 

 

Een fascinerend verhaal Alain. Bedankt voor je komst naar de studio.  

 

Graag gedaan. 

 

En u, de beste kijker. Bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties