Yoga: meer dan je tenen kunnen raken

Yoga maakt lichaam en geest lenig. Een van de vele claims over het beoefenen van yoga. Maar wat is yoga nu eigenlijk? Wat doet het met je? Hoe zit het met de tientallen yogavarianten? En moet je er echt zo lenig voor zijn of kan iedereen het? Kevin vraagt het aan Luc Acke van Royal Antwerpen Yoga.  

www.royalyoga.be
22-07-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Yoga maakt lichaam en geest lenig. Een van de vele claims over het beoefenen van yoga. Maar wat is yoga nu eigenlijk? Wat doet het met je? Hoe zit het met de tientallen yogavarianten? En moet je er echt zo lenig voor zijn of kan iedereen het? Ik vraag het aan Luc Acke van Royal Antwerpen Yoga.  

 

Dag Luc. Welkom in de studio. 

 

Dank je wel. 

 

We gaan vandaag over yoga hebben. Heel veel mensen hebben wel een idee wat dat ongeveer is, maar wat is yoga eigenlijk? 

 

Wat is yoga eigenlijk? Dat is niet zo gemakkelijk om te definieren. Veel mensen hebben een idee over yoga, namelijk iets zoals hier op het beeld gedemonstreerd wordt, vooral fysieke oefening. Maar yoga is veel meer dan alleen maar een fitnessprogramma. Je zou kunnen zeggen dat yoga eigenlijk een levensfilosofie is die op heel veel verschillende niveaus betrekkingen heeft, eigenlijk op alle niveaus van het leven, en waarvan de fysieke oefening die wij in het westen vaak als yoga bestempelen maar een onderdeel is.

 

Yoga is vandaag heel populair, ook in fitnesscentra; in elke fitness wordt wel yoga gegeven, maar dat is er dan eigenlijk maar een klein deeltje van. 

 

Ja, yoga of het woord 'yoga' komt eigenlijk uit het Sankriet, het woord 'yuuhi' wat verwant met ons Nederlandse woord 'juk' en betekent eigenlijk 'verenigen', 'verbinden', 'eenheid'. En daar gaat het eigenlijk over. Eenheid tussen lichaam en geest, en er zijn verschillende manieren om eenheid te vinden. En fysieke oefeningen zijn een weg die je kunt bewandelen om dat te bekomen. Want als we naar een yogales gaan en yogaposes beoefenen, dan gebeurt er veel meer dan alleen maar het trainen van onze spieren of onze flexibiliteit of evenwicht. Er gebeurt ook iets mentaal. Je zou kunnen zeggen dat yoga eigenlijk een soort meditatie vorm is. Als we kijken naar yogaposes, eigenlijk een meditatie door beweging. Want doordat we met ons lichaam van alle dingen gaan doen, leggen we eigenlijk tijdelijk of onderbroken onze gedachtenstroom stil en komen wij hier en nu en bereiken we eigenlijk een soort evenwichten tussen lichaam en geest, een eenheid. 

 

Maar als je die poses ziet, dan denk ik dat je daar ontzettend lenig voor moet zijn voordat je eraan kan beginnen... 

 

Dat is een van de meeste verbreidde misverstanden over yoga en dat je lening moet zijn om yoga te beoefenen is, zou ik zeggen, eerder omgekeerd. Als je yoga beoefent, word je net leniger, word je flexibeler en dat gaat dan niet alleen maar over het lichaam maar ook over de flexibiliteit van het geest. 

 

Dus iedereen kan aan yoga beginnen? 

 

Iedereen kan aan yoga beginnen. Er zijn altijd verschillende variaties van poses mogelijk. Je kan yoga beoefenen op een stoel, er is yoga voor senioren, er is yoga voor kinderen, er is yoga voor iedereen.

 

Dus ik moet er ook niet mee inzitten dat mijn buurman op de yogamat zijn tenen wel kan raken en ik absoluut niet. 

 

Absoluut niet. Yoga wordt bij ons in groep onderwezen, maar het is eigenlijk een heel individuele beleving. Ik zeg ook altijd tegen mijn leerlingen; wat er op de mat van uw buurman of buurvrouw gebeurt, is van geen enkel belang. Belangrijk is wat er op jouw eigen mat gebeurt en luister vooral naar uw eigen lichaam. Als leraars, we geven bepaalde dingen aan, we nodigen u uit om bepaalde dingen uit te proberen en om te doen. Maar uiteindelijk maar een lichaam is het uwe niet. Regel nummer één, zou ik zeggen, luister naar uw lichaam, respecteer uw grenzen, gaat daar niet over heen en na verloop van tijd zal er vanzelf een verbetering of evolutie plaatsvinden. 

 

Je gaf in het begin ook al aan dat het woord yoga van Sanskriet komt. Maar van waar is yoga eigenlijk afkomstig? 

 

Yoga komt uit Indië. Het is 5000 jaar oud ongeveer en toen was het nog niet Indië. Het komt eigenlijk uit de maatschappij van de 'indoes vale' zoals dat toen heette en daarom is het nu ook verweven met het hindoeïsme enzovoort. 

 

Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van yoga: vinyasa, bikram, ashtanga, noem ze allemaal maar op. Het is toch ontzettend verwarrend, hoe weet ik nu welke vorm voor mij de meest geschikte is? 

 

Er is een yoga vorm voor iedereen. Er zijn verschillende vormen afhankelijk van waarop men de nadruk legt. Alle yoga vormen stammen uiteindelijk af van een soort zelfde kern. De verschillende yoga vormen hebben allemaal dezelfde poses die terugkomen, maar het verschil zit in de combinatie van poses, de snelheid waarin ze uitgevoerd worden, het ritme waarop ze elkaar opvolgen enzovoort. Het hangt er een beetje vanaf wat jouw doel is. Wil je met yoga vooral rust, wil je vooral meditatie, wil je vooral flexibiliteit of wil je ook meer spier krijgen; opbouwen, meer cardio...

 

Kun je misschien kort zeggen van de grootste strekkingen, waar die dan voor staan? 

 

Hata yoga wordt vaak gebruikt als term voor de traditionele vorm van yoga. Dat is meestal een heel rustige vorm. Vaak heel veel zittende poses, liggen de poses, voor iedereen toegankelijk. Vinyasa yoga is meer dynamisch. Vinyasa betekent eigenlijk dat je de ademhaling aan de beweging linkt. Het is dus meestal voor mensen die liever iets meer zweten. En Ashtanga yoga; dat is eigenlijk ten opzichte van Hata yoga compleet andere kant van het spectrum. Dat is de meest atletische vorm van yoga die ook vaak in fitnesscentra onder de naam power yoga gedoseerd wordt. Dus je kan een beetje kiezen wat jouw voorkeur is, waar je behoefte aan hebt, misschien ook het moment van de dag; ik zou 's morgens eerder iets actiever doen, 's avonds eerder iets rustiger. Yin yoga is bijvoorbeeld een heel rustige vorm van yoga waarbij je vooral werkt op strech. 

 

We gaan in één van de volgende afleveringen ook een aantal poses uitproberen. Welke vorm van yoga doen we daar?

 

We gaan een zonnegroet doen. Dat zou je kunnen bestempelen als Vinyata, maar in Hata yoga heb je ook zonnegroeten. We noemen het Vinyasa omdat je daar echt een beweging per ademhaling eigenlijk uitvoert. We gaan op een aantal krijgershoudingen doen; warriors, zoals deze meneer en mevrouw ongeveer demonstreren... 

 

Ongeveer?  

 

Er zijn heel veel verschillende scholen, er zijn heel veel verschillende manieren om daar naar te kijken. Dat is eigenlijk ook het mooie aan yoga. Je past het aan volgens jouw behoeften, volgens jouw mogelijkheden. 

 

Ik vind dat verwarrend. Want dan heb ik een zonnegroet gezien en dan denk ik... ik heb een video gevonden, en dan zijn de stappen weer anders.

 

Leer daar mee leven. Flexibiliteit van je lichaam en van je geest. 

 

Nog veel oefeningen dan. Luc bedankt voor je komst naar de studio.

 

Graag gedaan. Dankjewel.

 

En u, beste kijker. Bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties