Hoe werkt een looptest? Wat is lactaat en VO2 max?

We zijn vandaag in het Universitaire Ziekenhuis van Antwerpen, waar Kevin een looptest gaat doen. We meten zowel lactaat als VO2 max. Waarom en hoe dat in z'n werk gaat, ontdek je in deze healthlab.tv-aflevering.

www.uza.be/sports
Bron: looptest, lactaat, VO2 max - 02-08-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

We zijn vandaag in het Universitaire Ziekenhuis van Antwerpen, waar ik een looptest ga doen. We meten zowel lactaat als VO2 max. Waarom en hoe dat in z'n werk gaat, ontdek je in deze healthlab.tv-aflevering.

 

Dag Johan, wat gaan we vandaag allemaal doen?  

 

Wel, Kevin, we gaan jou eens sportmedisch onderzoeken. We beginnen met rustmetingen. Nadien gaan we een inspanningstest afnemen bij jou, op de loopband, want je bent een loper, als ik dat goed begrepen heb…  

 

Ja. Ik doe mijn best. 

 

Het gaat een maximaal test zijn, dus met alles erop en eraan.  

 

Ok, maar laten we beginnen bij het begin. Je zegt: een onderzoek in rust: wat houdt dat precies in?  

 

Een rustonderzoek, we gaan beginnen met lichaamsafmetingen te nemen dus lichaamsgewicht, lichaamslengte, ook een aantal HPD's, huidplooidikte-metingen, om te kunnen kijken naar het vetpercentage, hoe of dat bij jou is. Ik ga een rust EKG-afnemen, een rust-elektrocardiogram. In lig op tafel. 

 

Waarom is dat belangrijk? 

 

Wel, dat is in feite het medisch onderzoek zelf, het medische gedeelte, ... als dat niet in orde is dan gaan we niet aan de inspanningstest beginnen.

 

Dus checken of alles in orde is... 

 

We kijken of jouw hart in feite op een normale manier wordt geënerveerd, dat doen we aan de hand van het rust-EKG. Ik ga ook een longfunctie afnemen. Daarbij ga je blazen om te kijken of jouw longen op een normale manier werken, in rust ook.

 

En blazen. Duwen, duwen, duwen, duwen, ... nog, nog, nog en rustig uit.

 

En dan de looptest zelf. 

 

En nu de looptest zelf. Dat is in feite een progressieve inspanning die je gaat doen. We gaan daarbij ook de zuurstofopname meten, we gaan de lactaatafname doen, dat betekent concreet dat ik ga kijken hoe je lichaam reageert tijdens inspanning, hoe je verzuurt. Aan de hand van die gegevens: zuurstofopname, hartfrequentie, die je ook verkrijgt va het EKG, lactaat, krijg je een heel goed beeld van hoe je conditie is enerzijnds.

 

Ja.

 

En hoe je in feite optimaal kan gaan trainen, dus het afbakenen van trainingszones, of trainingsintensiteiten kan optimaal gebeuren aan de hand van die drie parameters. 

 

Voor topsport lijkt me dat evident, maar voor een recreatief sporter, is het daar ook belangrijk voor? 

 

Ja, het is de vraag: wat versta je onder topsport, want iemand die intensief 10 miles gaat lopen tegen veertien à vijftien per uur, als die man die man maar 16 kan lopen, is dat uiteraard voor hem gedurende anderhalf uur ook topsport. Dus, dat is allemaal een beetje relatief. Uiteraard voor een topsporter is het heel belangrijk, omdat ie zoveel traint, dat hij ook correct traint. Voor een recreatieve loper zien wel heel vaak dat mensen iets te intensief willen lopen, voor hun kunnen. Met als gevolg dat hun lichaam metabool niet correct aanpast en dat je een aantal randverschijnselen krijgt zoals vroegtijdige blessures. Die kunnen te maken hebben met overbelasting omdat je te intensief loopt, anderzijds gaan we met de test kijken: is alles ok met je hart en je longen tijdens die inspanningen.  

 

Tijdens de looptest wordt elke 3 minuten bloed afgenomen om het lactaatgehalte te meten, de loopbaan versnelt bovendien na elke prik tot de test na 22 minuten en bij 17 km per uur stopt.

 

De sportdokter checkt of er geen fysieke beperkingen zijn en bespreekt de resultaten. 

 

We hebben gemeten uw lactaatgehalte, in mmol per liter. Uw zuurstofopname bepaald aan de hand van de uitgaande lucht via het masker, en de ventilatie, het aantal liter lucht dat je moet ventileren, in en uitademen, om bepaalde zuurstofopname mogelijk te maken. 

 

Ok.  

 

Je komt uit op een maximale waarde van 4,1 liter per minuut, omgerekend naar kilogram lichaamsgewicht, kom je uit op een 49,0 ml per kilogram lichaamsgewicht. Dus met uw 49 zit je tussen de 46 en 51 in, en scoor je goed, boven het gemiddelde. 

 

Iets concreter, als we gaan kijken naar jouw lactaatcurve en uitzet via de snelheid ofwel op hartfrequentie, dan zien je heel duidelijk dat je een bepaalde getrainheid hebt, want uw lactaat gaat niet onmiddellijk lineair beginnen stijgen. Je blijft bij de eerste inspanningstrappen relatief vlak en tot ongeveer 10,3 per uur onder de 2mmol. En dat is een belangrijke waarde, dat is een beetje lactaattoestelafhankelijk, maar voor de meeste mensen die daar ervaring mee hebben kun je zeggen: die 2mmol is een hele belangrijke waarde, parameter, graadmeter om te zeggen of iemand iets of wat uithoudingsgetraind is.  

 

Ja.  

 

Iemand die niet getraind is, bereikt deze waarde tussen 6 en 8 per uur. Dan begin je vanaf 10 per uur langzaam te stijgen en vanaf 13 à 14 zie je duidelijk dat je rechts een knikpunt krijgt. Concreet, wat ons verhaal is, je hebt een redelijke motor die momenteel min of meer getraind is maar nog beter getraind kan worden. Uw lactaatcurve ziet er zeker en vast niet slecht uit voor datgene wat je al gedaan hebt. Je hebt ook een bepaald sportverleden en het is duidelijk dat je daar een beetje op verder kan teren. Dus je gaat volgens mij dus ook heel snel terug op niveau kunnen komen. Op basis daarvan heb ik een aantal adviezen gegeven. Als je terug wilt lopen zoals je vroeger deed, moet je proberen eerst terug naar een bepaald basisvolume te gaan. Dat betekent concreet dat... Wat heel handig om te weten is, één dag lopen, één dag rust, één dag lopen. Dus drie à vier keer per week lopen is optimaal om de conditie op een hoog niveau te brengen. Uiteraard spreken we dan over gezondheidgerelateerde fitheid, dan spreken we niet over prestaties. Wil jij 10 miles lopen in een uur en 5 minuten volgend jaar dan gaat er ander werk geleverd moeten worden, laat ons daar duidelijk over zijn. Je hebt een aantal adviezen in die zin ook... Als je gaat trainen, breng dan variatie in je training. Variatie betekent, rekening houden met die lactaatcurve, dat je bijvoorbeeld een keer intensief gaat trainen. Intensief betekent voor ons, rond uw omslagpunt. Een keer het andere extreme, dus echt rustig gaat lopen. Probeer daar het volume rustig uit te breiden tot 10-15 kilometer, afhankelijk van wat je voor tijd hebt, wat je agenda toelaat. En daarnaast zou ik tussendoor eens gaan trainen in een extensieve duurloop, die tussen een intensieve en rustige duurloop inzit, waar je af en toe een snelheidsoefening in kan insteken.

Nieuwsbrief

Advertenties