Hoge bloeddruk: een sluipende moordenaar

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk? Wat zijn de risico's? Wist je dat een voortdurende hoge bloeddruk uiteindelijk tot hartfalen kan leiden? En nog belangrijker: hoe kan je een hoge bloeddruk voorkomen? Kevin vraagt het aan cardiologe Dr. Catherine de Maeyer.

03-12-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk? Wat zijn de risico's? Wist je dat een voortdurende hoge bloeddruk uiteindelijk tot hartfalen kan leiden? En nog belangrijker: hoe kan je een hoge bloeddruk voorkomen? Ik vraag het aan cardiologe Dr. Catherine de Maeyer.

 

Dag Catherine, welkom bij ons in de studio.

 

Dank u.

 

We gaan het vandaag hebben over hoge bloeddruk. Maar, wat is dat nu precies?

 

Bloeddruk is eigenlijk de druk die in de bloedvaten aanwezig is, en die druk wordt gemaakt door enerzijds de kracht waarmee je hart pompt, en anderzijds de weerstand of de stijfheid van de bloedvaten. En als die bloeddruk te hoog is spreek je van een hoge bloeddruk of hypertensie.

 

En wanneer is het dan een hoge bloeddruk? Dus over welke waarde spreken we dan?

 

Ja, dus een druk onder de 140 over 90 millimeter kwik is een normale bloeddruk.

 

Ja, je zegt al: 140 over 90. Hoe werkt dat precies?

 

Dus je hebt twee stukjes eigenlijk in je bloeddruk hè? Je hebt de systolische bloeddruk of de bovendruk, en daar is 140 de limiet, millimeter kwik? En dan heb je de onderdruk of de diastolische bloeddruk, dat is het tweede getalletje en na de schuine streep en daar is 90 de limiet, en beide waarden zijn even belangrijk eigenlijk. Vroeger dachten we wel eens van: als de onderdruk hoog is, maar de bovendruk is goed, is er geen probleem, maar eigenlijk zijn de beide waarden even belangrijk.

 

Wat zijn dan de risico's daaraan verbonden?

 

Hoge bloeddruk is eigenlijk, we noemen dat een beetje, een silent killer. Op het moment dat je de hoge bloeddruk...

 

Klinkt niet goed, hè?

 

Maar op het moment dat je de hoge bloeddruk hebt ga je, zeker in het begin, niet veel voelen. Sommige mensen, als het echt een heel hoge bloeddruk is, gaan zich wel moe voelen, of gaan hoofdpijn hebben. Aanhoudende hoofdpijn. Maar voor de rest voel je daar niet zoveel van. Maar het probleem is dat die hoge bloeddruk met de jaren een hele boel bloedvaten en organen zal beschadigen, zoals de nieren, zoals het hart, zoals de hersenen, maar voor de rest voel je daar niet zoveel van. Maar het probleem is dat die hoge bloeddruk met de jaren een hele boel bloedvaten en organen zal beschadigen, zoals de nieren, zoals het hart, zoals de hersenen, zoals de bloedvaatjes in de ogen bijvoorbeeld. En dus hoge bloeddruk, na vele jaren, kan dus leiden tot een flink aantal problemen en tot een hele boel ziektes.

 

Maar er is dus wel iets aan te doen als je een hoge bloeddruk hebt?

 

Ja, er is zeker iets aan te doen. Het is belangrijk dat er eerst en vooral eens naar gezocht wordt. Dus als je op arbeidsgeneeskundig onderzoek gaat, of je gaat bij de huisarts op consultatie, is het belangrijk dat de bloeddruk gecontroleerd wordt. En als ie niet goed is, dat ie toch nog een keer hermeten wordt. Dat is natuurlijk het eerste, en als dan blijkt dat er toch nog een hoge bloeddruk is, kan je verschillende dingen doen. Het hangt er ook vanaf hoe hoog hij is natuurlijk, en of er nog andere risicofactoren aanwezig zijn. Maar belangrijk is sowieso de levensstijl. Belangrijk aan de levensstijl is: zout beperken, veel zoutinname verhoogt de bloeddruk. Cafeïne beperken, dus koffie en cola, dat zijn de klassiekers. Het wil niet zeggen dat je het niet meer mag drinken, maar beperk het. Twee kopjes per dag bijvoorbeeld. Niet roken, en dan regelmatig lichaamsbeweging. Da's heel belangrijk.

 

Hoe belangrijk is dat?

 

Da's enorm belangrijk in de preventie en ook behandeling van hoge bloeddruk, omdat we weten dat regelmatig sporten; zowel duursport als krachtsport, een heel gunstig effect heeft, zowel direct als op lange termijn op die bloeddruk. Da's het directe effect, maar anderzijds weet je ook als je regelmatig sport: dan zal je een betere gewichtscontrole hebben. Overgewicht leidt ook tot hoge bloeddruk, dus sporten is enorm belangrijk, naast de voedingsstijl. Maar je hebt natuurlijk ook medicatie.

 

Zijn de dingen die je nu als preventieve maatregelen zegt, zijn die ook een alternatief voor die medicatie?

 

Soms, sowieso elke behandeling bestaat uit die levensstijl aanpassen, en soms is dat voldoende; bij lichte vormen van hoge bloeddruk. Maar bij de zwaardere vormen van hoge bloeddruk, als er veel risico is op complicaties, dan is het wel nodig om meteen met medicatie te starten, en dan is het eigenlijk aanvullend. Het is te simpel om te zeggen van: 'laat het pilleke maar alles doen'. Die levensstijlaanpassingen zijn even belangrijk eigenlijk.

 

Maar dus toch nog altijd beter voorkomen genezen.

 

Absoluut, beter voorkomen dan genezen.

 

Okee, bedankt voor de komst naar de studio.

 

Dankjewel.

 

En u beste kijker; bedankt voor het kijken, en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief

Advertenties