Wat is Functionele Training?

Wat is nu eigenlijk functionele (kracht-) training? Waarom zijn de voordelen? En kan je de klassieke krachttraining voortaan over boord gooien? Personal coach Sofie Renier geeft het antwoord.

www.personaltrainersofie.be
22-10-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Dag Sofie. 

 

Dag Kevin.

 

Wat is eigenlijk functionele krachttraining? 

 

Functionele krachttraining is een trainingsvorm waarbij bewegingen, oefeningen gelinkt worden aan bewegingen uit het dagelijkse leven of uit de sport die je beoefent.

 

Hoe moet ik dat dan concreet zien? 

 

Functionele krachttraining werkt anders dan de traditionele krachttraining, waarbij spiergroep per spiergroep wordt getraind, bijvoorbeeld de klassieke bicepscurl. En bij functionele krachttraining gaan we trainen met spierketens. 

 

En een spierketen dat is dan bijvoorbeeld...?

 

Een spierketen is bijvoorbeeld het hele achterste gedeelte van het lichaam. Ik ga een voorbeeld geven: tennis bijvoorbeeld, bij een opslag. De voorbereiding van een opslag wordt geslagen, alles wordt eigenlijk opengetrokken: arm naar achter, achterkant van de rug, achterkant van de lage rug... achterkant van de bilspieren, alles van de achterkant werkt; dus die hele keten. En we gaan oefeningen gebruiken om die spiergroep helemaal te trainen. 

 

Dus één bepaalde oefening die dan al die verschillende spieren meeneemt. En wat is er dan het concrete voordeel van, om op die manier te trainen?

 

Het voordeel is dat bij zulke training de spieren in die beweging worden gebruikt, gelijk zo ook gebruikt worden in de sport of in een andere beweging, en dat de volgorde van samentrekking wordt aangeleerd of gecorrigeerd, en er gaat een veel beter evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren ontstaan.

 

Dus eigenlijk kunnen we klassieke krachttraining eruit gooien. 

 

Nee, helemaal niet, hè. Als het de bedoeling is om esthetisch te werken; bijvoorbeeld biceps die wat meer uitkomt, of spieren die wat meer gedefinieerd moeten worden,

 a dan gaan we wel terug naar oefeningen, naar die klassieke krachttraining. 

 

Om die accenten te leggen.

 

Nieuwsbrief

Advertenties