Verbeter je loopprestaties met Functionele Training

Hoe kan je je loopprestaties verbeteren met functionele krachttraining. Personal coach Sofie Renier onderwerpt Kevin aan een test en toont enkele doeltreffende oefeningen die je zelf thuis kan doen.

www.personaltrainersofie.be
14-12-2014 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Sofie, ik ben loper. Welke functionele oefeningen kan ik dan doen om mijn lopen te verbeteren?

 

Ja, lopen is zoals iedereen weet een heel belastende inspanning voor het lichaam. Het is een redelijk grote impact, dus het is belangrijk dat alles mooi in evenwicht is in uw lichaam. Dat bijvoorbeeld het bekken niet, elke keer als ge uw rechterbeen zit, doorzakt bijvoorbeeld. Uw ruggengraat, uw romp, dat dat allemaal mooi stabiel is, dat de klappen of de schokken van het lopen goed worden opgevangen. Dus er zijn heel veel functionele oefeningen die gebruikt kunnen worden voor het lopen. We gaan direct beginnen met één. 

 

En dat is...?

 

Hiervoor staat een Bosu, als ge geen Bosu hebt kan dit ook gebeuren op een klein verhoginkje, op een hoger verhoginkje en zelfs als basis op de gewone grond, want dit is vrij moeilijk.

 

Omdat hij beweegt. 

 

Omdat hij beweegt. Het is een instabiliteit die wordt verhoogd, waardoor het lichaam zich nog meer moet inspannen. Oké, we gaan beginnen met de eerste oefening. Kevin, je gaat een uitvalspas naar voren doen, waarbij de voorste voet op de Bosu in het midden terecht komt. Vanaf daar vertrekken. Belangrijk is dat het lichaam mooi recht blijft en zo dus al niet. Dat u niet gaat wiggelen, buikspieren goed opspannen, rugspieren goed opspannen, mooi recht, vooruit kijken, een diepe lunge; de knie naar onder, achterste knie naar onder. Recht komen op de Bosu en het achterste been naar voren brengen, en ook hier alles opspannen.

 

Oh, dat is niet gemakkelijk. 

 

Nee, dat is een vrij moeilijke oefening. En nu dezelfde weg terug. Achterwaarts diep en terug, en we doen dat nog eens. 

 

En terug dezelfde kant, of de andere kant?

 

Aanvankelijk kan je beginnen met dezelfde kant te nemen. Dat is gemakkelijker omdat het lichaam dan sneller leert; oké. Maar als we gaan wisselen van kant gaat uw lichaam elke keer zich terug moeten aanpassen. Maar laten we dan beginnen met dezelfde kant.

 

Ik denk het ook. 

 

Goed concentreren, buik opspannen, beter ja. Goed, en terug. Ook denken aan de flanken op te spannen; de zijkanten, alles helemaal mooi opspannen. Bekken mooi rechthouden. Nu gaan we datzelfde nog eens proberen maar met de handen in de zij. Dan krijgen we een beter beeld dat alles mooi stabiel blijft. Buik opspannen.

 

Da's al een leuke oefening. Zijn er nog meer dingen die we kunnen doen? 

 

Ja, er zijn tuurlijk dingen die we nog kunnen doen. We gaan de Bosu even opzij zetten. Weer twee attributen die de instabiliteit verhogen om je lichaam te laten... Je gaat op het ene kussentje staan met één been. Door de knie buigen, bekken rechthouden, recht komen, overstappen naar het andere kussentje, weer diep en hoog gaan. En zo afwisselend links en rechts. Ik denk dat ze zo goed liggen. Handen in de zij. Ja, die zijn nog onstabieler dan... Wisselen. Bekken rechthouden. Vrij goed, maar je ziet dat je een beetje naar links corrigeert". Dus omhoog... Romp mooi rechthouden, op... 

 

Dus eigenlijk het beste voor de spiegel doen, of zo?

 

Het beste voor de spiegel, dat je jezelf kan zien. 

 

En hoeveel keer moeten we dat dan zo doen?

 

Een beetje afhankelijk van het niveau dat je hebt. Nu weet ik dat jij al een beetje ervaring hebt met oefeningen, dus bij u kan dat bijvoorbeeld drie of vier reeksen van 20. Bij iemand die begint drie reeksen van 10.

 

En misschien nog eentje om mee af te sluiten? 

 

Ja, je mag de kettlebell nemen, de gele. We gaan hier vooral de achterste keten aanspreken, omdat lopers heel vaak last hebben van de bilspieren die niet op de juiste manier samentrekken. Ook niet: de achterkant is vaak niet gelijkwaardig ontwikkeld met de voorkant, meestal de voorkant, ja. Je gaat de kettlebell vastnemen met twee handen, doe maar. En dan ga je weer die uitvalspas naar voren nemen. Een uitvalspas is eigenlijk een oefening waardat heel veel spieren samenwerken; voorkant en achterkant in verschillende volgordes. Uitvalspas, en je gaat de kettlebell vóór je voeten op de grond tikken en dan terug recht komen. En recht komen gebeurt met de bil; vanuit de billen hup, en weer terug naar achter. Ook hier weer de romp stabiel houden, bekken recht houden, mooi recht blijven... Bekken recht houden. Die kant zakt teveel, dus die moet hoog blijven. De kant van het achterste been moet hoog blijven, ja. Goed, en de buik goed opspannen. Buik opspannen. Ja, perfect. Voel je de achterkant werken? 

 

Ja, absoluut.

Nieuwsbrief

Advertenties