Pak rugpijn aan met Functionele Training

Heel wat mensen hebben last van lage rugklachten. Hoe pak je dat aan met functionele training? Sofie Renier geeft enkele oefeningen die je zelf kan doen. Heb je serieuze rugprobemen zoals een hernia, ... consulteer dan steeds je dokter vooralleer oefeningen te doen.

www.personaltrainersofie.be
20-05-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Sofie, heel wat mensen hebben last van lage rugklachten. Welke oefeningen kunnen we daarvoor doen?

 

Lage rugklachten zijn heel vaak het gevolg van een gebrek aan stabiliteit in het lichaam. En daar kunnen heel veel oefeningen voor gedaan worden. Ja instabiliteit, we spreken nu eigenlijk over core stability. En core stability gaat eigenlijk over dit hele deel dan, met de aanhang. De spieren die uiteraard ook aan het bekken hangen, dus de buikspieren; rechte en schuine, de hele bekkenspieren, de lage rugspieren... Dus dat eigenlijk allemaal samen?

Hangt eigenlijk allemaal samen, maar aan het bekken hangen uiteraard ook de hamstrings, de quadriceps, de adductoren, de binnenkant van de benen, dat hangt ook allemaal...

 

Dus heel die zone... 

 

Heel die zone wordt eigenlijk... En niet te vergeten het diafragma; de ademhalingsspier. Wat gebeurt; ik ga heel even uitleggen wat er gebeurt. Stabiliteit in het lichaam, dan spreken we over de rug eigenlijk; de ruggengraat. Nu, al die spieren moeten samentrekken, of die gaan samentrekken wanneer je bijvoorbeeld heel ver iets moet grijpen. Die spieren gaan samentrekken, waardoor dat die op uw viscerale inhoud, op uw ingewanden gaan drukken, die eigenlijk niet zacht en samendrukbaar zijn. Dus we krijgen het effect van een bal die erin zit, en die drukt tegen de ruggengraat, waardoor die eigenlijk vast en stabiel komt te zitten. Dat is hetgene wat er gebeurt en dit gaan we dus trainen in oefeningen. De meeste mensen, u ook, die staan doorgezakt, niet mooi recht, niet opgespannen.

 

Ik zal er wel wat meer op letten, dank u. 

 

Komt voort uit het vele zitten, de levensstijl die de mensen nu hebben. 

 

En dat kunnen we perfect trainen door oefeningen te doen?

 

Ja. We gaan beginnen ermee. We gaan beginnen met de bal. Je gaat met de handen op de grond, de voeten op de bal in een mooie plank staan, ja. Perfect, mooi recht, buik opspannen. En nu ga je afwisselend linker been en rechter been heffen, vanuit de bil. Oké goed, en twee seconden houden; één, twee, en wissel. Eén, twee, en wissel. De bal moet eigenlijk stil blijven liggen. En waar we op moeten letten is dat het bekken mooi recht blijft, en niet doorzakt naar één kant, perfect. Benen strekken, benen strekken, bennen strekken. Ah, perfect.

 

What's next? 

 

Next, we gaan een blokje gebruiken. Niet iedereen heeft een blokje; het kan perfect op een stoel ook, het is stoelhoogte. Ge mag gaan zitten. En we gaan op één been recht komen. En dan niet zo maar recht komen; uiteraard weer heel gecontroleerd. Dat wil zeggen: buik opspannen, mooi recht, mooi stabiel, niet draaien met het bekken, alles mooi recht. Dus zo. Perfect.

 

En nu terug gaan zitten ook? 

 

En nu terug gaan zitten. Oké stop, dit is vrij goed. Ik ga het iets moeilijker maken. Lager dus. Vanaf het moment dat iets goed gaat, gaan we natuurlijk het lichaam terug uitdagen, en gaan we zorgen dat er terug een moeilijkheid gesteld wordt en dat ga je direct merken. Voel je dat het moeilijker is dat uw lichaam...? 

 

Ja, ik begin scheef te trekken.

 

Ja, je probeert te compenseren.

 

Misschien nog één laatste oefening om mee af te sluiten? 

 

Ja, dan gaan we weer de lunge gebruiken; dat is een hele dankbare beweging. De uitvalspas, die kennen we ondertussen. En ik heb hier een attribuut bij, dat weer uw lichaam uit evenwicht, uit stabiliteit gaat brengen. Dit mag rond de voeten.

 

Als je dit niet hebt? 

 

Dan kan je even goed met een gewicht dezelfde beweging doen. Maar dat is niet zo moeilijk als dit, omdat die rekkers in alle richtingen gaan trekken, en je mag er niet aan toegeven. Dus het lichaam gaat constant corrigeren en de spieren gaan leren op welk ogenblik en welke volgorde ze moeten samentrekken om dat dan in het dagelijks leven toe te passen. 

 

En wat doe ik hiermee?

 

Borsthoogte, ja. Uitvalspas naar voren. Eens dat ge naar voren gestapt bent, ga je draaien, naar de richting van de voorste knie. Maar enkel de bovenkant mag draaien, De onderste lichaamshelft blijft onbeweeglijk en stabiel. Goed de buik opspannen en terug. Je draait een klein beetje mee met het bekken. Ik ga even corrigeren; doen we, hup! Voel je wat ik tegen trek? Hup! Perfect. Goed, voel je het werken? Rug werkt hier, buik werkt hier, achterkant werkt, dus dat zijn een heel aantal spiergroepen die werken. Goed de buik opspannen. De stap mag iets groter, Kevin. Ja, perfect.

 

Nieuwsbrief

Advertenties