Heel de dag achter de pc? Maak je schouders los!

De meeste mensen hebben kantoorjobs en zitten heel veel achter de computer, problemen met de schouders als gevolg. Kunnen we daar iets met Funtionele Training aan doen?

www.personaltrainersofie.be
25-02-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

De meeste mensen hebben kantoorjobs en zitten heel veel achter de computer, problemen met de schouders als gevolg. Kunnen we daar iets aan doen?

 

Ja, uiteraard kan er iets aan gedaan zitten. Het is zo: als je heel vaak aan een computer of in de wagen of aan een bureau zit,

alles gebeurt van voor.

 

Ja, je komt letterlijk zo te zitten, hè?

 

Ja, als ge rond kijkt ziet ge heel veel mensen zo staan. Dat kan heel gemakkelijk niet, maar natuurlijk wel iets voor doen.

We hebben een aantal oefeningen die de achterkant; de schouderbladen, tussen de schouderbladen, de rug op die plaats terug naar achteren brengt. Kan je zelf gewoon thuis doen, die oefeningen dagelijks 10 minuutjes, en helpt echt heel veel. Een eerste oefening; ik heb nu dit. Je kan dit doen met de gymstick, je kan dit doen met een gewone tube of gewoon met een elastiek. Een fitnesselastiek natuurlijk, hè. Dit mag je vasthouden. We gaan goed ver uit elkaar staan, Kevin, de voeten op heupbreedte, een beetje door uw knieën, buik opgespannen. Ik ga de beweging even voordoen: je gaat achterwaarts trekken maar eerst de schouders naar achteren trekken en dan volgt de rest. Ja okee, schouders achterwaarts en trekken, en terug naar voor. Armen volledig strekken, eerst de schouders en dan de armen. Nee, da's niet goed, de schouders moeten laag blijven. Buik goed opspannen, ja, hup, voel je de achterkant werken? Dus het is eigenlijk de spieren die de schouders achteruit trekken... En terug, zorg dat je mooi recht komt te staan, niet meer omhoog, mooi laag blijven. ...die zorgen dat je mooi recht staat, die we nu trainen. Je kan deze oefening moeilijker maken en dan weer een hele keten erbij te betrekken, door een achterwaartse lunge te maken en de beweging dan te doen. Zowel naar voren als van achter, ja. En rechts en links gelijktrekken met de armen. Voel je het? Nu werkt de hele achterkant.

 

Zijn er nog andere dingen die we kunnen doen?

 

Uiteraard zijn er nog andere dingen. Je mag die vasthouden. We gaan in alle richtingen werken. We gaan werken aan de trapezius, hoger dus aan de schouders, tussen de schouderbladen en ook net eronder gaan we werken. Je gaat, ik ga het even tonen welke beweging je moet doen, de elastiek vasthouden. Kan ook weer met een normale tube of met een gewone elastiek.Je gaat hoog, daarna achterwaarts, belangrijk is dat je de schouders heel laag blijft houden, dus niet optrekt. Hoog, zijwaarts, duimen naar voor, en onder. Schouders blijven laag, schouderbladen worden telkens naar elkaar toegebracht. Starten hoog. Hoog. Zijwaarts en onder. Oké perfect, nog eens. Hoog, schouders laag, goed. Zijwaarts... Thuis kan dit met een gewone tube aan de spijlenwand, de trap bijvoorbeeld. Schouders opentrekken, nog één keer, hup, achter. Goed, perfect, voel je het werken?

 

Absoluut, absoluut.

Laatste?

 

Je gaat op je buik op de grond liggen. Ik ga hier weer een hele keten erbij betrekken dus we gaan de hele achterste keten laten werken. Dit gewichtje mag je vastnemen, voor je uit. Oké, nu ga je schouders armen en benen van de grond heffen.

Eigenlijk een beetje als een banaan liggen. En je gaat het gewichtje doorgeven; achterwaarts doorgeven en wisselen hier bovenop de rug. Zo, achterwaarts doorgeven, schouderbladen naar elkaar toetrekken. En terug. Voel je? De hele kant van het lichaam werkt. Oké, we beginnen vijf keer langs de ene kant. En dan wisselen en vijf keer langs de andere kant. Perfect, zitvlak opspannen, benen hoger, ja goed. En ademen natuurlijk hè? Ademen is belangrijk, uitademen. 

 

Dus die oefeningen elke dag 10 minuten.

 

Die oefening... ja ik weet niet of het elke dag exact 10 minuten is, maar bijvoorbeeld drie keer 20 van elke oefening.

 

Oké, dank je wel Sofie.

 

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Nieuwsbrief

Advertenties