Geheimen van gezond haar

Peter Platel, de kapper van het TV-programma 'De Heren Maken de Man' heeft een boek geschreven: 'Hou van Haar'. Vandaag praat Kevin met hem over gezond haar.

 

Meer info over het boek 'Hou van haar' van Peter Platel

22-04-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Peter Platel, de kapper van het TV-programma 'De Heren Maken de Man' heeft een boek geschreven: 'Hou van Haar'. Vandaag praat ik met hem over gezond haar.

 

Dag Peter, welkom in de studio.  

 

Dag Kevin. 

 

Je hebt een fantastisch mooi boek geschreven; Hou van Haar. Voor mij komt het misschien een beetje te laat. Maar we gaan het vandaag hebben over gezondheid en haar. Hoe zorg je ervoor dat je een gezond kapsel hebt? 

 

Vooral heel veel liefde, dat is heel belangrijk. Ja, liefde. De juiste dosis inmasseren. Een gezond kapsel is eigenlijk... Je kapsel verraadt eigenlijk heel veel van je algemene staat van zijn. Het wordt heel dikwijls gezegd: "ik voel me vandaag niet goed, en mijn haar voelt niet goed". En heel dikwijls is dat ook zo. Je haar is eigenlijk een verzamelaar van alle chemische processen die zich in je lichaam afspelen. Dus als je je niet goed voelt en je lichaam komt onder stress, dan komt je haar ook onder stress. Mensen die veel stress hebben, mensen die vermoeid zijn, mensen die ziek zijn... In extreme gevallen mensen met een chemo bijvoorbeeld, die hebben altijd of heel dikwijls haarproblemen. En die haarproblemen die komen dikwijls daardoor. Dus je haar is heel dikwijls een reflectie van uw algemene zijn. Hoe je je voelt. 

 

Voor veel mensen ook een statement, hè? Zeker als je... Er staan ook een aantal mooie foto's in het boek van mensen met een punk-kam, en wat is het allemaal? 

 

Maar dan heeft het meer te maken met een keuze van: "hoe wil ik gezien worden door de wereld?" Als het gaat over de gezondheid; dat is een ander verhaal. Maar over: "hoe wil ik gezien worden door de wereld?" Absoluut. Dan is haar het speelgoed bij uitstek om jezelf te profileren of net een beetje meer te doen verdwijnen, of strenger of zachter of vriendelijker of wat je dan ook wilt te maken. 

 

En zijn er dingen die je zelf kan doen om je haar gezond te houden?  

 

Absoluut: gezond eten, niet roken, niet drinken, geen koffie; de klassiekers. Dat zorgt voor een goede huid. Het zorgt meestal ook voor goed haar. En dat horen de vegetariërs niet graag, maar regelmatig een stukje vlees. En een stukje vis, want haar is een proteïne en een proteïne moet gevoed worden met proteïne. Het is ook echt een gegeven. Ik heb in mijn kennissenkring nogal wat verstokte vegetariërs en vooral de vrouwen die naar 40-45 gaan, die beginnen toch wel dikwijls wat problemen te krijgen met hun haar. 

 

Hoe zie je dat dan?  

 

Dun haar, haar dat sneller afbreekt. Schildklierproblemen die ook dikwijls reflecteren op het haar. Dus zo op die manier manifesteert zich dat. 

 

En de dingen die wij typisch elke dag met ons haar doen; shampoos en zo verder. Kan dat kwaad?  

 

Het is te zien wat je met die shampoo doet, natuurlijk. Je kunt met shampoo heel veel doen, maar kan het kwaad? Ik denk dat er op zich op de markt vandaag de dag van de nieuwe producten bijvoorbeeld niet zoveel dingen meer op de markt komen die echt slecht zijn. Daarvoor zijn er controles enzovoorts. Natuurlijk heeft elk land, elk gebied, zijn regels en zijn normen. Maar er zijn natuurlijk verschillen. Er is heel veel controverse over. Verstokte wetenschappers beweren hoog en bij laag dat een shampoo een shampoo is. En dat een shampoo die je gratis krijgt in een hotel even goed is als een shampoo vol etherische oliën waar je dan 50-60 euro voor betaalt. Ik ga niet mee in dat verhaal. Ik denk dat de essentie inderdaad is: kies ik voor parabeen en sulfaatvrij en hoe veel silicone laat ik toe op mijn haar, enzovoorts. Maar die dingen zijn ontwikkeld omdat ze ook allemaal een functie hebben. Dus in de juiste verhouding, met de juiste hoeveelheid en op de juiste manier gebruikt, denk ik dat dat zeker heel belangrijk is. Waar zijn die verschillen dan nog? Bijvoorbeeld: als jij dolgelukkig wordt van een shampoo met een fris geurtje, dan kan ik niet anders zeggen dan: gebruik dat! Als jou dat blij maakt, gebruik dat. Want het is een holistisch verhaal. Want mensen die hun haar goed ligt, als ze dan haar hebben Kevin... Die zijn daar dan meestal ook heel blij mee. Ik wil je niet depressief maken. Maar allez, het heeft dikwijls te maken met... Mensen kijken in de spiegel. "Ah, mijn haar ligt goed; ik voel mij al goed". En: "mijn haar ligt niet goed; wat gaan wij eraan doen?" 

 

Je ziet het ook als je mensen een make-over geeft. Meestal beginnen ze met het haar, omdat het heel veel impact heeft.  

 

Ik zeg altijd: "het haar is het frame van het gezicht", dus zorg dat je een goed frame kiest en zorg dat het iets is waardat je zelf ook echt gelukkig van wordt. Er zijn een heleboel regels en een heleboel manieren waarop dat gedaan kan worden. En die zorgen er natuurlijk voor dat je er beter uitziet; de regels van de morfologie, de studie van het gelaat, enzovoorts. Maar die regels zijn er ook om veel overtreden te worden, vind ik. Als je dolgelukkig wordt van iets dat je compleet niet staat, kies dan toch voor iets waar jij gelukkig van wordt en niet voor iets dat je opgelegd wordt. Eigenheid en persoonlijkheid zijn daarin zeer belangrijk. 

 

Toen ik jouw boek begon te lezen, viel het mij op dat je begint met een aantal dingen te vertellen over yoga, over Chopra die je ontmoet hebt en zo verder. Wat heeft dat met haar te maken?  

 

Zoals ik al eerder heb verteld: je goed voelen, is een totaalpakket. En ik denk dat haar daarin zeker een grote rol speelt. Wat heeft dat voor mij daarmee te maken? Die mensen zijn op mijn pad gekomen, 8 á 10 jaar geleden na een stevige burn-out. En ik heb daar ook heel veel van geleerd. Ik ben daardoor ook anders naar de dingen gaan kijken en ook anders naar mijn klanten en anders naar haar gaan kijken. En ik vind het nu ook heel belangrijk om een deel daarvan mee te nemen in mijn pakket als kapper. De tijd van de kapper die alleen maar haar doet en knip-knap en klaar, die is echt voorbij. Het gaat nu over heel wat meer. Mensen komen voor een ervaring, een experience. Een goed gesprek, iets bijleren. Dus de kapper is... 

 

En hoe vertaal je dat dan concreet in jouw salons bijvoorbeeld?  

 

Ik doe mijn uiterste best om iedereen veel tijd te geven. Natuurlijk: je hebt maar zoveel tijd per klant. 

 

Ja, je moet natuurlijk ook nog een business runnen. 

 

Voilà! Maar ik doe mijn uiterste best om mensen de nodige tijd te geven en zeker als mensen de eerste keer komen bijvoorbeeld. De grootst gemaakte fout bij de kapper is nog altijd: de kapper heeft mij niet begrepen. Dus wij doen onze uiterste best om die fout zo veel mogelijk te vermijden. En luisteren, luisteren, luisteren. Ik denk dat luisteren daarin echt de grote boodschap is. En als je ziet dat mensen binnenkomen, totaal overspannen en totaal gestrest. Dat zijn de gevaarlijke klanten, hè? Die noemen wij de crisisklant. Dat zijn heel gevaarlijke. Die komen binnen en die hebben net een heel stressvolle ervaring achter de rug en die zeggen tegen de kapper: "Nu, los het nu op". En wat dan ook die crisiservaring was, die heeft dan dikwijls niets met dat haar te maken. Dus daar moeten we altijd heel voorzichtig in zijn, dus daarin proberen we toch wel wat te sturen. En eerst: rustig, rustig, rustig, luisteren. En de tijd nemen. De tijd nemen is echt heel belangrijk.

 

Peter. Mensen die het boek willen kopen; waar kunnen ze daarvoor terecht?  

 

Ze kunnen het bij ons in de salons ophalen. Bij De Wakko Kapper. Ze kunnen het bestellen op www.houvanhaar.be, op de Peter Platelwebsite, bij Bol.com, alle mogelijke kanalen, in de boekhandels. Gewoon de boekhandel binnenlopen en vragen. Vooral heel veel vragen in de boekhandels; heel belangrijk. Op alle mogelijke klassieke manieren. Het is overal verkrijgbaar. 

 

Bedankt voor je komst naar de studio.  

 

Zeer graag gedaan. 

 

En u, beste kijker; bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief

Advertenties