Overleven in een onzekere wereld

Hoe ga je om met onvoorziene omstandigheden zonder de pedalen te verliezen? Vandaag praat Kevin met Astrid Willems over de kracht van Flexdenken.

 

Meer info over het boek Flexdenken van Astrid Willems

01-07-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Hoe ga je om met onvoorziene omstandigheden zonder de pedalen te verliezen? Vandaag praat ik met Astrid Willems over de kracht van Flexdenken.

 

Dag Astrid, welkom in de studio.  

 

Hoi, dank je wel. 

 

Jij hebt een boek geschreven: Flexdenken. Maar voordat we erover gaan praten: wat is Flexdenken? 

 

Flexdenken gaat over flexibel denken. 

 

En hoe moet ik dat zien? Want je schrijft natuurlijk niet zomaar een mooi boek. 

 

Alleen maar daarover. Nou, het gaat over het creëren van een flexibele mindset. Dus dat je met onzekerheden makkelijker om kan gaan, met onverwachte gebeurtenissen. 

 

Hebben we dat dan nodig?  

 

Hebben we nodig. Zeker als je in zo'n vaste mindset zit, waarin je heel erg vanuit vastigheid denkt en berekening en zekerheid en planning en zo. Dan heb je dat nodig, ja. 

 

Het is ook sowieso: onze maatschappij begint ook meer onzeker en onzekerder te worden. 

 

Ja, veel elkaar opvolgende veranderingen. Sowieso heel complex allemaal, hè? Het is moeilijk te overzien wat er gebeurt, omdat er zoveel allemaal verbindingen zijn nu, zeg maar. Dat hele leven, met dat internet natuurlijk ook. 

 

Ja en zelfs uw baan is niet zeker nu, hè? Dat kan morgen ook weer gedaan zijn. Het bedrijf stopt... En daar moeten we mee leren omgaan? 

 

Daar moeten we mee leren omgaan, ja. 

 

En hoe doen we dat dan? 

 

Nou ja, door sowieso in eerste instantie te accepteren dat alles constant verandert. En daar gaat het boek ook een beetje over. Op een gegeven moment worden we gevoed met het idee dat dingen berekenbaar en vast zijn. Maar in wezen is het leven gewoon altijd heel veranderlijk. Het is constant in verandering. Je lichaam is ook constant aan het veranderen. Dus eigenlijk op voorhand al gaan kijken: "er kan iets anders gaan lopen dan ik had verwacht". 

 

Maar hoe houd je daar dan rekening mee? Is het dan mentaal? 

 

Ja, dus het voornaamste inzicht is denk ik ook wel dat alles wat vast is, conceptueel is. Het is een gedachte dat het vast is, maar in wezen is het niet vast. Dus het is een soort bedrog van je eigen waarneming. En ook van je eigen denkpatronen in... 

 

En daar ga je eigenlijk al op anticiperen?  

 

Ja, dus als je dat besef er onder. Als je je daar gewoon al van bewust bent, dan sta je er al heel anders in. Dan heb je al automatisch een hele andere houding. Dus als jij het gevoel hebt dat het leven veranderlijk is, dan ga je er ook makkelijker in mee. Of dan heb je misschien zelfs wel zin om erin mee te gaan en erin te zwemmen. En als je er vanuit gaat dat het leven heel gestructureerd en berekenbaar is, en zo'n structuurtje valt weg... 

 

Ja, dan stort heel je wereld in.  

 

Precies, dus als je daar te veel aan gaat hangen, dan verlies je je flexibiliteit. 

 

In je boek; ik vind het heel mooi hoe je dat omschrijft. Het is een soort overleven en je spreekt ook over een 'survivalkit', met tools; manieren om daarmee om te gaan. En er al rekening mee houden is één van die tools. Maar dan zijn er ook nog anderen.  

 

 

Ja, dus de drie pijlers zijn wel creativiteit, leergerichtheid en effectiviteit, maar dat gaat vooral over loslaten, dus loslaten is een hele belangrijke. 

 

Ja, hoe zit dat dan, loslaten?  

 

Ja, dat is eigenlijk heel ingewikkeld. Als ik zeg maar tegen jou zeg: "ontspan!" Dan ben jij niet in één keer ontspannen. 

 

Nee, want hoe meer dat ik denk: "ik moet ontspannen", hoe meer stress ik krijg.  

 

Ja, dus het is heel ingewikkeld. En je hebt constant ook allerlei prikkels en natuurlijk allerlei verlangens van jezelf, maar ook mensen in je omgeving verlangen weer dingen en ja, je wil van alles. En dan heb je dat mobieltje dat constant van alles aan het uitzenden is. Maar loslaten hangt heel erg samen met ontspannen en ik heb bijvoorbeeld ook veel onderzoek gedaan naar de kracht van het onderbewustzijn. En het blijkt dat wij 98% op onderbewustzijn draaien en dat bewustzijn van ons is nihil. En dat onderbewuste, wat ook weer verband houdt met je intuïtie en dergelijke, heeft zo'n enorme power. Alleen we durven er vaak niet op te vertrouwen. 

 

Maar heeft dat te maken met onze drang naar controle? Dat we geen fouten durven maken, en zo verder?  

 

Ook, en misschien herken je het wel: dat je altijd je eigen gedachten wil sturen. Dus als je bijvoorbeeld vervelende gedachten hebt, dan ga je sturen van: "ah, ik moet ze een andere kant op sturen. Mijn gedachten moeten zus of zo". Dus je bent heel veel prikkels aan het uitzenden naar je geest. En loslaten is het tegenovergestelde daarvan. Dat is dat je het gewoon laat en dan gaat observeren. Van: "hee, wat gebeurt er hier eigenlijk?" En wanneer heb jij goede ideeën bijvoorbeeld? 

 

Als ik ga lopen. Als ik ga hardlopen. 

 

Dus dat is ook dat loslaten en die ontspanning, als je dus uit die setting komt van die dwang, van dat gerichte eigenlijk. Dan geef je eigenlijk dus ruimte aan dat onderbewustzijn om dingen op hun plek te laten vallen. Nou, dan krijg je dat weer door. Het goede idee of de oplossing of wat op dat moment jou bezighoudt. 

 

Maar het opvallende in je boek is dat je op een gegeven moment schrijft: "eigenlijk worden we allemaal flex geboren, maar gaandeweg hebben we het eigenlijk afgeleerd". 

 

Ja, zo'n baby’tje bijvoorbeeld, die kan je echt dubbelklappen natuurlijk hè. Dat kan alles. Die schedel is in het begin ook nog helemaal zacht. Die beentjes die kunnen... Ja, dat is allemaal flexibel materiaal. En zo gaandeweg bouwen wij allerlei types spanningen op. Die gaan ook helemaal in ons lichaam zitten. Dat zal je vast herkennen; af en toe je nek en schouders en je rug. En wij zijn ook allemaal meubels gewend, waardoor we... In het Oosten zitten ze veel meer op de grond, dan houd je je enkels en zo ook allemaal veel flexibeler. Want dat is ook één grote stroom: dat lichaam en die geest, dat houdt natuurlijk ontzettend verband met elkaar. En het is eigenlijk... Met de inrichting van je geest word je ook gespannener, omdat je dan dus de hele tijd dat sturen van jezelf... 

 

Maar het is ook een stukje de invloed van de maatschappij, natuurlijk. Er wordt van ons dit verwacht, er wordt van ons dat verwacht en op een gegeven moment ben je zo geconditioneerd dat je geen fouten mag maken. Dat je niet dit, dat je niet dat.  

 

Maar ja, vaak is het ook wel weer van: de maatschappij is in wezen niet zo veel. Vaak is het van jezelf verwacht of wat je denkt dat anderen van je verwachten. 

 

Ik denk vooral het laatste. 

 

Dus we zijn echt wel het strengste voor onszelf. Maar je wordt natuurlijk wel op een bepaalde manier geconditioneerd. Zeker hier ook in het Westen en er zit natuurlijk best wel wat druk op. Je moet ook best wel veel kunnen om je goed staande te houden hier. Als je in Nederland alleen al kijkt naar, als je ondernemer bent: je administratie. Daar moet je al best wel voor geschoold zijn. Dan moet je best wel heel veel kunnen. Dus ik kan me voorstellen dat als je al die kwaliteiten niet hebt of de mogelijkheden hebt om dat allemaal te vatten, dan wordt dat leven natuurlijk heel ingewikkeld. Dan voel je je niet prettig en heb je niet het gevoel dat je de dingen beheerst. 

 

Mensen die al je tips willen lezen; waar kunnen ze jouw boek kopen? 

 

In de boekhandels en online via verschillende kanalen. 

 

Oké, Astrid super bedankt voor je komst naar de studio. 

 

Even Googlen: Flexdenken. 

 

Gaan we allemaal doen. Bedankt voor je komst naar de studio. 

 

Ja, graag gedaan. Dank je wel. 

 

En u, beste kijker: bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief

Advertenties