Hoe word ik gelukkig?

In elke boekhandel liggen stapels boeken over geluk. Maar wat is gelukkig zijn? En wat moet je doen om gelukkig te worden? Kevin praat erover met Vanessa Verheyden.

07-10-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

In elke boekhandel liggen stapels boeken over geluk. Maar wat is gelukkig zijn? En wat moet je doen om gelukkig te worden? Ik praat erover met Vanessa Verheyden.

 

Dag Vanessa, welkom terug in de studio.  

 

Dag Kevin. 

 

Vandaag: wat is gelukkig zijn?  

 

Een heel moeilijke vraag. En vraag je dat aan 100 mensen, dan ga je 100 verschillende antwoorden krijgen. En meestal gaan mensen zeggen: "als ik een nieuwe auto koop, dan ga ik gelukkig zijn". Of bijvoorbeeld: "als ik afgestudeerd ben, dan ga ik gelukkig zijn". Of als ik kinderen heb, dan ga ik gelukkig zijn. En elke keer zie je dat je zegt: "als ik gelukkig ben", dat je iets wilt. Er is iets dat je wilt om gelukkig te zijn. 

 

En meestal als het dan zover is, komt het toch niet. 

 

Ja, en ook moet je goed onthouden dat als je geluk koppelt aan iets dat je wilt, dan ga je ook heel ongelukkig zijn als je het niet krijgt. Dus dat is wat je zojuist zegt. Dus eigenlijk moet je het geluk niet buiten jezelf zoeken, maar in jezelf zoeken. En daar loopt het soms fout: dat zoveel mensen het geluk buiten zichzelf zoeken, in plaats van dat ze het in zichzelf gaan zoeken. Maar wat is dan het geluk in jezelf? Ik denk dat geluk voor een stuk een state of mind is. En dat je dat onder andere kan oefenen. Dat je bijvoorbeeld voortdurend negatieve gedachten hebt. Eén van de oefeningen die je kan doen is: als je een negatieve gedachte hebt, dan ga je die omzetten in een positieve, onmiddellijk. We gaan met een voorbeeld beginnen: je krijgt een auto-ongeluk. Een zwaar auto-ongeluk en je komt eruit zonder een schrammetje. Het eerste wat iedereen gaat zeggen is: "ik heb geluk gehad, hè? Want: ik ben eruit gekomen, ik ben niet zwaargewond, maar ik heb alleen blikschade". Maar dan begint het... 

 

Mijn auto! 

 

Exact, iedereen begint te klagen over: "dat kost geld, en mijn auto en ik had geen omnium en dit en dat". Uiteindelijk zou je kunnen zeggen: "nee, ik heb een toffe job. Ik verdien goed geld. Dus: ik kan een nieuwe auto kopen én: ik kan misschien een nieuw model kopen en ik kan een andere kleur kiezen". Maar je zou kunnen zeggen: "ik heb geen job meer". Dat zou ook kunnen, dat je geen job meer hebt. Wat denk je dan? Dan denk je: "kijk, ik leef in een land waar er een vangnet is, en waar ik werkloosheidsuitkering krijg. Dus het is eigenlijk allemaal nog niet zo erg, want als ik misschien weer op de goede weg ben, kan ik weer een auto kopen". En als dat er niet is, dan kan je altijd zeggen: "ik heb een fiets om te fietsen en ik kan met het openbaar vervoer". Want er zijn heel veel landen waar je niet met het openbaar vervoer kunt gaan. Dus je kan altijd proberen een negatieve gedachte om te zetten in een positieve. Maar dat vraagt oefening. 

 

Ja, want ik wou net zeggen: Als je zo'n ongeval hebt gehad en je hebt echt zoiets van: "verdorie, mijn wagen!" Dan kan je dat wel omdraaien, maar dat zelf ook nog geloven en erachter staan is dan ook iets, want je kan het dan wel als oefening tegen jezelf zeggen, maar dan heb je weer zoveel andere stemmetjes die zeggen: "ja, ja, we zitten er toch maar mee”, en zo verder. 

 

Ja, dat klopt ook uiteindelijk. Maar dat heeft dan weer alles te maken met hoe je naar iets kijkt En hoe je je geest gaat trainen, want uiteindelijk is geluk dus voor iedereen verschillend, maar dat is een realiteit die je creëert in je hoofd, voor een stuk. Maar je creëert die niet alleen. Het is door je geest volledig tot rust te brengen, dat je kan voelen wie je echt bent. En geluk zit diep van binnen in je. Maar doordat je een geest hebt die voortdurend zoals een radio babbelt tegen je en die negatief is, ga je eigenlijk ook beginnen negatief te denken. En om je maar een voorbeeld te geven: als jij kijkt in een spiegel en die spiegel is vuil en volledig gebroken. Dan zie je jezelf vuil en volledig gebroken. Als die spiegel kristalhelder is en heel mooi en je kijkt daarin, dan zie je wie je echt bent. En dan zie je dat geluk. En hier gebruik ik dat om te laten zien: hier is de spiegel; je geest. De geest is een spiegel. Dus als jij ziet dat je geest heel klaar en duidelijk is en geen voortdurende negatieve gedachten heeft, dan kan je eigenlijk het geluk in jezelf vinden, want iedereen heeft dat geluk al in zich. Je moet het alleen kunnen zien, willen zien, en eraan werken om het te zien. 

 

En eraan werken... Zijn we dan weer bij waar we het de vorige aflevering hadden over meditatie? 

 

Voor een stuk is mediteren en mindfulness - waar je eigenlijk al een voorbeeldje van gehad hebt - de terreinen daarvan, is één van de voorbeelden om tot dat geluk te komen. Dus mediteren helpt je om dat te doen. Maar er is ook meer dan dat. Want het kan zijn... Stel je nu voor: je buurman is aan het doodgaan en jij zit op je mat te mediteren. En het kan je niks schelen wat er met je buurman gebeurt. Dan denk ik dat je het geluk echt niet in jezelf kan vinden, hoeveel je dat ook doet. Dus uiteindelijk, wat ik wil zeggen is: eens als je jezelf voor een stuk getraind hebt, en je hebt dat geluk gevonden, dan is het ook belangrijk omdat geluk te delen met anderen. En eigenlijk ook iets te betekenen voor anderen. In de zin van: als jij weet dat je buurman het bijvoorbeeld op het ogenblik moeilijk heeft, of zijn vrouw is ziek, jij gaat iets koken en je brengt hem iets, of je luistert nog eens wat hij te zeggen heeft, dat is heel belangrijk. Dat je voor een stuk ook in de maatschappij iets kan betekenen. Dat je iets kan doen voor een ander zonder er iets voor terug te krijgen. Zelfs geen dank. 

 

Dat wordt zeldzaam in onze maatschappij, hè? In onze westerse wereld.  

 

Ja, maar toch denk ik en geloof ik erin. Want ik geloof bijvoorbeeld dat charity, vrijwilligerswerk, dat begint thuis. Dat begint in je eigen thuis. Daar ga je in familie, in je gezin, beginnen om dingen te doen voor anderen. Ik werk bijvoorbeeld met kleine kinderen en ik zeg ook vaak tegen hen: "hoe voelt dat nu als je altijd zegt: "het is mijn iPad en het is mijn boekentas." En altijd: "mijn, mijn..." Terwijl als iemand bijvoorbeeld iets aan de hand heeft. Bijvoorbeeld een been gebroken. En je helpt die persoon op school, of je helpt die met zijn boekentas, hoe voelt dat dan aan? Dat voelt toch helemaal anders aan? En ik geloof dat mensen dat tegenwoordig verloren zijn. Dat gevoel van iemand anders plezier te doen. Dat maakt jou ook gelukkig. Maar de eerste basis is: jij moet zelf gelukkig zijn. Als je zelf niet gelukkig bent, kan je anderen ook niet gelukkig maken. 

 

Maar je zegt net: "mijn iPad" en zo verder. Hoe zit dat eigenlijk met bezit? Want er wordt heel vaak gezegd: "hoe meer je bezit, hoe meer je hebt om je zorgen over te maken". Om het weer kwijt te spelen.  

 

Ik heb ooit een lerares gehad en die zei... Er is zo'n uitspraak dat je in het geld kan zwemmen, en zij zei altijd: "ik hoef niet in het geld te zwemmen, maar pootjebaden vind ik wel leuk". En ik vond het eigenlijk wel een mooie uitspraak omdat vanaf het moment dat alles wat je hebt een last wordt, dan kan je dat geluk niet vinden. En voor een stuk moet je ook kunnen zeggen: "oké, ben ik het verloren? Goed, dan komt daar iets anders voor in de plaats". Maar als je daar halsstarrig voortdurend aan vasthoudt, dan ja... Je moet voor een stuk het los kunnen laten, en het vertrouwen hebben dat er altijd wel iets terug gaat komen. 

 

Dus geld maakt niet gelukkig.  

 

Geld, maakt zeker niet gelukkig, maar het kan altijd helpen. Daar is niks mis mee.  

 

Als ik het samenvat: het is een state of mind. Vooral naar je zelf kijken en niet afhankelijk zijn van anderen voor je geluk. 

 

 

Dat klopt. Geluk begint bij jezelf, maar eens dat je het gevonden hebt, dan laat je het... is het eigenlijk iets dat besmettelijk is. Want jij gaat je gelukkig voelen en anderen gaan zeggen: "hmm, wat doet zij om zo gelukkig te zijn". En dan ga je dat verspreiden, en het is iets dat fantastisch is eigenlijk, en dat ik iedereen aanraad om te ontdekken in jezelf. 

 

Vanessa, dankjewel voor deze tips.  

 

Graag gedaan. 

 

En u, beste kijker: bedankt voor het kijken, en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief

Advertenties