Weet jij wat er in je voeding zit?

Heel wat heisa in de media over een potje choco van Delhaize dat geen chocolade bevat. Hoe gaan we eigenlijk om met informatie op etiketten van voedingsmiddelen? Kevin praat erover met gezondheids- coach Nancy Lamont.

14-12-2015 -  by Kevin Van der Straeten

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op healthlab.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Transcript

Heel wat heisa in de media over een potje choco van Delhaize dat geen chocolade bevat. Hoe gaan we eigenlijk om met informatie op etiketten van voedingsmiddelen? Ik praat erover met gezondheids- coach Nancy Lamont.

 

Dag Nancy, welkom in de studio. 

 

Hallo, dank u wel. 

 

De aanleiding dat ik je heb uitgenodigd is natuurlijk de hele heisa rond de pot choco van Delhaize. Als je daar als gezondheidscoach - want dat ben jij - naar kijkt, wat dacht je toen dat allemaal in de media kwam? 

 

Ja, het zoveelste in de rij. Terug een hype, noem ik dat dan. Maar voor mij moet een choco een choco blijven. Daar draait het om. 

 

En is een choco met hazelnoot een choco? Of moet er chocolade in zitten? 

 

Er moet zeker chocolade in zitten. 

 

Het gaat over informatie die we krijgen over voeding, hè? Zijn we volgens jou voldoende geïnformeerd als consument over wat we in de supermarkt kopen? 

 

Ik denk het niet. Ik denk dat het nog beter kan, maar ook eenvoudiger uitgelegd worden. Maar ik vraag mij ook af of de consument wel alles leest. Misschien 90% van de mensen die het lezen, maar als er dan iets in de media komt, ja dan wordt er meer aandacht aan gegeven. 

 

Maar wat bedoel je dan concreet met een hype? Heb je daar bijvoorbeeld een voorbeeld van?  

 

Ja, bijvoorbeeld in de tijd was het ook van palmolie. Plots was palmolie niet meer gezond, was er van alles rond te doen. En ook daar... De gewone consument kwam bijvoorbeeld bij mij in de choco dan ook de vraag stellen, van: "ja, maar zit er palmolie in?" En als je dan antwoordt... Of als er dan palmolie in zit, en geantwoord: "ja", dan wordt er gewoon niet meer aangekocht. 

 

Hoe weet je dan als consument wat je moet volgen? Want je hebt enerzijds inderdaad wat er in de media speelt; De grote topics. Er wordt wat heisa rond gemaakt. Heel moeilijk om vast te stellen wat nu waar is, wat nu niet waar is. Maar hoe moet je het dan als consument weten? 

 

Als consument weten... Ik denk dat als we het gezonde boerenverstand laten werken, en als we genieten in plaats van zondigen van de dingen die we graag eten, genieten maar met mate, dan zou ik zeggen: dan ben je echt goed bezig. 

 

Dus die chocoladetaart, die mag ik gewoon blijven eten? 

 

Dan zou ik zeggen: "ja, van mij mag je dat blijven eten, Maar dan met mate. Heel traag opeten bijvoorbeeld". Natuurlijk: ongezonder is met mate, gezondere voeding gaan we kunnen consumeren. Zoals groente en fruit. Daar mogen we meer van eten dan die taart, bijvoorbeeld.  

 

Dan zijn we eigenlijk over een mentaliteitswijze bezig toch, waarvan je gaat zeggen: "in plaats van me dingen te ontzeggen, laat ik ze nog toe, maar ik ga gewoon zorgen dat ik meer voor de gezonde alternatieven kies. 

 

Ja absoluut, ik ben voor de 80-20, zeg ik altijd tegen de mensen. Dus het 80-20 principe is van: 80% gaan we gezond leven, gezond eten en 20% kunnen we genieten. Ja? Want anders zijn we bezig: vóór de vakantie dieet, na de vakantie dieet, vóór Kerst dieet, na Kerst dieet. 

 

Ik ben helemaal mee met dat verhaal. Maar dan maak je toch nog onderscheid tussen de gezonde dingen en de ongezonde dingen. 

 

Absoluut. 

 

Hoe weet ik nu wat gezond is en wat niet gezond is?  

 

Als we kijken naar de suikers, naar de vetten, en we weten allemaal eigenlijk wat gezond is en wat niet gezond is. Wat onze energie naar beneden trekt of juist ons energie geeft. En dan geef ik altijd een voorbeeld aan mijn mensen ook, van: de man gaat een stuk biefstuk eten, een entrecôte laten we zeggen. Die eet een heel dik stuk. Je zet hem in de zetel en hij valt als een blok in slaap. Dat lichaam moet zodanig werken om dat vlees te verteren; we worden daar moe van, we worden daar loom van, al die organen moeten in actie komen. Geef diezelfde persoon dubbel zoveel vis als het vlees. Hij krijgt daar energie van. Hij zal niet in slaap vallen. 

 

Maar wil je dan ook zeggen dat we moeten leren luisteren naar ons lichaam van wat de reactie van bepaald voedsel op ons energielevel is? 

 

Tuurlijk, dus na een hele dag suikers eten word je moe, word je loom. Dat trekt uw energie naar beneden. Maar als u een dag gezond begint met havermout en dan groenten met vis of met vlees,, dan voelen we ons ook energieker. 

 

Nancy, dank je wel voor al deze tips. 

 

Graag gedaan. 

 

En u, beste kijker: bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Nieuwsbrief

Advertenties